Weekverwachting: vrij warm lenteweer met zon en onweersbuien

29 april 2024, 11:20

Weekverwachting
De paraplu kwam geregeld van pas. Foto: Ton Wesselius.

Het wordt een vrij warme lenteweek met flink wat zon, maar het komt ook tot (stevige) onweersbuien. Wat we deze week kunnen verwachten lees je in dit artikel.

De week gaat zonnig van start. In de loop van maandag komen enkele stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft tot de avond droog. Het is een aangename dag met middagwaarden tussen 17 en 19 graden, alleen in Hoog-België is het enkele graden minder zacht. Er staat een matige zuidenwind. De zon schijnt tussen 13:00 uur en 15:00 uur met UV-Index 4. Smeer je goed in als je van plan bent om naar buiten te gaan, want een onbeschermde huid kan al binnen 30-60 minuten verbranden.

Later op de dag neemt de bewolking geleidelijk toe en vanavond stijgt de kans op een enkele bui, vooral in het oosten komt het tijdens de nachtelijke uren tot buien.

Warmer en onweersbuien

De komende dagen heeft de zon het een stuk lastiger door aanwezigheid van vrij veel bewolking. Desondanks wordt het nog wat warmer met 18 tot 22 graden op dinsdag en lokaal zelfs 24 graden op woensdag. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad kan het klam aanvoelen. Woensdag zijn de verschillen in temperatuur in het land overigens groot. Pal aan zee komt het kwik niet hoger uit dan een graad of 14.

Beide starten vaak droog met zon en wolken en in de namiddagen en avonden komt het tot (stevige) onweersbuien. Tijdens de buien kan het hagelen en lokaal kan veel water in korte tijd vallen. Tijdens de nachtelijke uren is het gemiddeld 10 graden.

Lees ook: bang voor onweer? Overwin je angst!

Lagere maxima en aanhoudend wisselend

In de tweede weekhelft wordt de verwachting wat onzeker, waarschijnlijk doet de temperatuur een stapje terug en blijft het wisselvallig. Toch zijn maxima rond 20 graden niet uitgesloten. Er is dan vrij veel bewolking aanwezig met soms zon en vrij veel buien. In de kustregio blijft het minder warm dan in het binnenland. Er staat over het algemeen niet al te veel wind.

Met ons uitgebreide weerbericht blijft je dagelijks op de hoogte van het weer in jouw regio.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht