Kun je de blauwe supermaan zien?

29 augustus 2023, 08:30

Astronomie
De supermaan is een fotogeniek verschijnsel! Foto: Angeline de Vogel

In de nacht van woensdag naar donderdag hebben we te maken met een blauwe supermaan. In dit artikel lees jij of deze goed zichtbaar is en waar in het land je de supermaan het vaakst kan zien.

Is er sprake van een heldere hemel?

Om de blauwe supermaan goed te kunnen zien moet er uiteraard geen bewolking aanwezig zijn. Woensdag overdag zijn er enkele buien die ons land aandoen. Dit gaat logischerwijze gepaard met de nodige bewolking. De meeste buien vallen echter overdag. In de loop van de namiddag nemen de buien in activiteit af en aan het begin van de avond zijn de laatste buien Duitsland ingetrokken.

Er volgt dan ook een grotendeels droge avond en ook de zon komt er nog regelmatig aan te pas tot dat ze ondergaat. In de nacht naar donderdag is er sprake van een mix van wolken en opklaringen. De meeste opklaringen zijn hoogstwaarschijnlijk weggelegd voor het binnenland. In het westen neemt in de nacht de bewolking toe. daarvoor is er ook hier sprake van een afwisseling van wolken en enkele opklaringen.

Om de supermaan te bekijken is het een goed idee om niet al te laat in de nacht te gaan kijken. In de oostelijke helft is de maan gedurende de hele nacht vaak goed zichtbaar. In het westen blijft de maan gedurende de tweede helft van de nacht grotendeels schuil achter de wolken. Daarvoor is de blauwe supermaan ook hier regelmatig goed zichtbaar.

Wat is een supermaan?

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.

De blauwe supermaan

De tweede volle maand binnen één maand wordt een blauwe maan genoemd. Omdat er op 1 augustus ook al sprake was van een volle maand, is donderdag de tweede volle maan van de maand. Omdat het ook nog een een supermaan is hebben we dus te maken met een blauwe supermaan.

Bron maanstanden: hemel.waarnemen.com

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht