Kans op buien tijdens GP Groot-Brittannië

03 juli 2024, 10:33

Sport
Liam Lawson op het circuit van Silverstone. Bron: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Komende zondag wordt de oudste race binnen de Formule 1 gereden: de Grand Prix van Groot-Brittannië. Het Verenigd Koninkrijk heeft vaak te maken met wisselvallige weersomstandigheden. Wat kunnen de coureurs en toeschouwers komend weekend verwachten?

Vrijdagmiddag, wanneer de eerste en tweede vrije training plaatsvinden, is er een grote kans op natte en grijze omstandigheden op het circuit van Silverstone. De eerste training begint misschien nog droog, maar later begint het vanuit het westen te regenen. De rest van de middag en avond trekken buien over, die soms flinke hoeveelheden regen in korte tijd met zich mee brengen.

Zaterdag vindt om 12:30 uur lokale tijd de derde vrije training plaats en vervolgens start om 16:00 uur de kwalificatie. Tijdens de training kan het ook nog licht regenen, maar de kwalificatie lijkt vooralsnog grotendeels droog te gaan verlopen. Eind van de middag kan de zon zich zelfs nog even laten zien, al dan niet door een laag hoge bewolking heen. Erg warm wordt het daarentegen niet: de maximumtemperatuur ligt deze middag rond 17 graden. Hierbij waait een matige wind uit het westen.

Weerbericht voor GP Groot-Brittannië in Silverstone.
Weerbericht voor GP Groot-Brittannië in Silverstone.

Mogelijk buien tijdens race

Zondag gaan de coureurs om 15:00 uur lokale tijd van start. Het weerbeeld voor zondag ziet er wisselvallig uit: van tijd tot tijd passeren buien, maar ook de zon kan af en toe tevoorschijn komen. Dit kan zorgen voor interessante omstandigheden tijdens de race. Het circuit van Silverstone kent een aantal snelle bochten, wat in combinatie met regenval een uitdaging kan vormen voor de coureurs.

Lees ook: De invloed van het weer op Formule 1.

Hoge zonkracht ondanks wisselvallig weer

Warm wordt het komende zondag niet. Het kwik stijgt ’s middags namelijk tot maximaal 17 graden bij een zwak tot matige zuidwestenwind. Dit is fris voor de tijd van het jaar, want normaal is het in Silverstone 23 graden in juli. Toch is de zon erg krachtig: in Engeland wordt dagelijks UV-index 5 of 6 bereikt. Een onbeschermde huid kan dan al in 10 tot 25 minuten verbranden. Dit kan verraderlijk zijn, want door de lage temperaturen en het wisselvallige weer voelt het misschien niet erg warm aan. Mocht jij zondag toeschouwer zijn bij de race, houd er dan rekening mee dat je tijdens zonnige momenten toch snel kunt verbranden.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden?

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl en Motorsport.com.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog