Weekendweer: zo winters is het eerste weekend van december

30 november 2023, 14:55

Rijp. Foto: Burry van den Brink

Dit weekend is het vrij koud met in de nachten in het hele land vorst en overdag temperaturen tussen -3 en +4 graden. Of het ook tot sneeuw komt lees je in dit weekendweerbericht.

Tot het weekend is het rustig winterweer met soms zon, maar vaak laaghangende wolken of mist. In de Ardennen kan wat (smeltende) sneeuw vallen. Meer over het weer van deze namiddag, komende nacht en vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: koude dag met zon

In de vroege ochtend is het koud met in Vlaanderen 2 tot 6 graden vorst en in de Ardennen lokaal temperaturen rond -10 graden. Regionaal is sprake van ochtendgrijs, maar op de meeste plaatsen komt de zon in de voormiddag vrij snel tevoorschijn.

Zaterdagmiddag wordt het 0 tot 2 graden in Laag- en Midden-België. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het ook overdag op de meeste plaatsen vriezen en in de Ardennen wordt het plaatselijk niet warmer dan -4 graden. De wind is slechts zwak en waait uit zuidelijke richtingen. In de tweede helft van de namiddag kan direct langs de kust een winterse bui voorkomen, maar in de rest van het land blijft het droog.

In de nacht naar zondag gaat het opnieuw in het hele land vriezen. Met minima van -1 tot -4 graden is het wat minder koud dan de nacht ervoor. In de Ardense valleien en in de Oostkantons kan het kwik lokaal nog dalen tot -7 graden.

Zondag: veel wolken, later neerslag

Zondag is het een groot deel van de dag droog. In de voormiddag kan de zon nog af en toe schijnen, maar vanaf het westen neemt de bewolking toe. Bij een zwakke tot matige zuidenwind wordt het circa 3 graden. In de Ardennen blijft het kwik op de meeste plaatsen steken tussen 0 en -2 graden.

Voor later op de dag is de weersverwachting onzeker. Het ene weermodel houdt het zo goed als droog. Andere weermodellen geven in grote delen van het hele land (winterse) neerslag. Gemiddeld gezien kunnen we zeggen dat aan het einde van de namiddag en zondagavond vanaf het westen de kans op lichte neerslag toeneemt. Dit kan in West-Vlaanderen als regen of smeltende sneeuw vallen. In het centrum valt mogelijk een klein beetje smeltende sneeuw of sneeuw. In de Ardennen en Limburg is de kans groot dat het tot de late avond zo goed als droog blijft.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht