Opruimen na modderstromen Oostenrijk kan maanden duren

30 juni 2022, 14:30

Hoogwater in het zuidoosten van Oostenrijk, foto: ANP / EPA / HELMUT FOHRINGER

Het kan maanden duren voordat alle rotzooi is opgeruimd na het noodweer van woensdag in het zuiden van Oostenrijk, zegt de burgemeester van de getroffen gemeente Treffen. Een brandweerman ter plekke zei tegen de krant Kronen Zeitung dat bruggen en straten zijn weggeslagen door modderstromen.

Afgelopen woensdag had het zuiden van Oostenrijk te maken met noodweer. Vooral het zuidoosten van het land kreeg te maken met stevige regen- en onweersbuien waarbij veel neerslag in korte tijd viel. Door de grote neerslaghoeveelheden ontstonden aardverschuivingen.

Een 82-jarige man overleed woensdag, hij werd meegesleurd door een aardverschuiving. Ook zijn heel veel dieren die vastzaten in hun stallen omgekomen door de modderstromen. Meerdere mensen, onder meer in het dorp Villach, moesten met legerhelikopters worden gered.

De deelstaat Karinthië is het zwaarst getroffen, maar ook in Opper-Oostenrijk, Stiermarken en een deel van Salzburg was het gevaarlijk buiten door het weer. Mensen werden opgeroepen in huis te blijven en indien mogelijk naar hoger gelegen verdiepingen te gaan. Bij meerdere huizen kwamen de modderlawines tot aan de eerste verdieping, waarna mensen naar de zolder vluchtten.

Terwijl Zuid-Oostenrijk nog bezig is de schade op te maken na de hevige regenval, geldt in het noorden en oosten van het land een weeralarm vanwege hoge temperaturen en langdurige droogte. De kans op bosbranden is daar erg groot, zeggen experts. Roken, open vuur en het achterlaten van glas is verboden in die regio's, omdat zo bosbranden kunnen ontstaan.

Na het weekend wederom stevige (onweers)buien

Komend weekend krijgt Oostenrijk te maken met een overwegend droog weertype. Er is veel ruimte voor de zon bij veelal 26 tot 30 graden op zaterdag. Zondag wordt het op veel plaatsen tropisch warm. Na het weekend neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Daarbij kan weer flink wat neerslag vallen.

Lees hier meer details over de weersverwachting in Oostenrijk.

Author Image

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Reageer via Facebook