Grote kans op hooikoorts bij begin meteorologische zomer

31 mei 2022, 06:58

Gezondheid
Hooikoorts. Foto: Adobe Stock / WavebreakMediaMicro.

Juni belooft een zware maand te worden als jij last hebt van een graspollenallergie. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het geleidelijk weer warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.

De maand juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen. In deze zomermaand hebben veel mensen last van hun allergie voor graspollen. Dit komt doordat er dan zeer veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden.

De kans op neerslag is aankomende tijd klein, maar helemaal droog blijft het niet. Soms komt het namelijk wel tot lokale stevige onweersbuien. In zo’n geval wordt de lucht plaatselijk even schoongespoeld van pollen en verminderen de klachten. Maar deze rust is slechts van korte duur, want de wind kan al snel weer pollen aanvoeren uit de omgeving en door groeizame condities kan ook snel weer veel nieuw graspollen in de lucht terecht komen.

Bloeiend gras. Foto: Jaco van Wezel
Bloeiend gras. Foto: Jaco van Wezel

Regen veroorzaakt toename hoeveelheid graspollen

Het graspollenseizoen is dit jaar eind april al begonnen en daarna kwam er wekelijks al wat graspollen in de lucht. De hoeveelheid pollen liep ondanks de warme en zonnige omstandigheden nog niet heel hoog op, want de ontwikkeling van het gras werd geremd door de droogte. Op sommige plaatsen begon het gras zelfs geel te kleuren. Doordat er in de tweede helft van mei op grote schaal buien volgden, heeft het gras een impuls gekregen en kwam afgelopen week ondanks het wisselvallige weer zeer veel pollen in de lucht terecht.

De piekperiode van het graspollenseizoen houdt aan toe eind juni. Ook in juli komt nog wel graspollen in de lucht voor, maar in minder hoge hoeveelheden dan in juni. Daarnaast kan in de tweede helft van juli de bloeiende bijvoet allergische klachten veroorzaken, maar bij een kleinere groep mensen. Het seizoen sluit eind augustus en in september af met de alsemambrosia. Ook deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen en kan lokaal klachten veroorzaken.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Blijf op de hoogte van de kans op klachten via ons hooikoortsweerbericht
  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.
  • Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.
  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.
  • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.
  • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijdt planten waar jij last van hebt.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht