Stortbuien Spanje houden aan, veroorzaken overstromingen

31 mei 2023, 11:00

Foto: ANP / EPA / LAVANDEIRA JR

In delen van Spanje, dat al dagen te maken heeft met stortregens, heeft het Spaanse weerbureau AEMET ook voor woensdag code geel uitgegeven vanwege stevige regen- en onweersbuien. Na een langdurige droogte heeft de hoeveelheid regen op sommige plekken al kleine overstromingen veroorzaakt.

Spanje kampt al meerdere dagen met aanzienlijke stortregens. Afgelopen weekend kregen de zuidelijke provincies Alicante en Almería zware regenval en onweersbuien te verwerken. Stortregens teisterden ook Madrid: daar werden maandagavond verschillende wegen afgesloten vanwege overstromingen. Ook enkele metrostations in de Spaanse hoofdstad liepen onder water.

Woensdag geldt voor twaalf Spaanse provincies een code geel vanwege regen- en of onweersbuien. Hieronder vallen ook toeristische populaire gebieden onder als Andalusië, Alicante, Barcelona, Ibiza, Madrid en Valencia. Ook de komende dagen worden verspreid over het land regenbuien en onweer voorspeld, waarbij in korte tijd veel neerslag kan vallen.

Blijf hier dagelijks op hoogte van het weer in Spanje

Droogte

Ondanks de stortbuien is Spanje volgens AEMET op weg naar de droogste zomer sinds het begin van de metingen in 1961. Hoewel de buien lokaal verlichting bieden tegen de droogte, zijn er ook regio's waar het droog blijft. Omdat april de boeken in ging als recorddroog, is de grond nog steeds erg droog, waardoor regen lastig de bodem kan bereiken en zodoende wegspoelt.

De waterreservoirs in Spanje, die regenwater opslaan voor gebruik in de drogere maanden, hebben slechts 47,5 procent van hun capaciteit. Volgens deskundigen waren de stortregens onvoldoende om het tekort in de Spaanse waterreservoirs te verhelpen.

De Spaanse regering keurde eerder deze maand maatregelen goed om ruim twee miljard euro te investeren om de gevolgen van de aanhoudende droogte, met name voor de landbouwsector, te verzachten.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht