Meteorenzwerm van de Geminiden op komst

04 december 2021, 07:30

vallendesterren2020-as-e1585659978658

Rond dinsdag 14 december is het maximum van de meteorenzwerm Geminiden. Deze meteoren zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak heldere en korte sporen. Het is dé meteorenzwerm van het jaar, want rond het maximum zijn maar liefst 90 tot 105 meteoren per uur van deze zwerm zichtbaar onder heldere omstandigheden. Ook in de dagen voorafgaand en de dagen erna zijn vallende sterren van deze meteorenzwerm te zien.

In de nacht van 13 op 14 december zijn, als het weer het toelaat, veel vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden te spotten. Rond 3:45 uur is het maximum en kunnen 90 tot 105 vallende sterren aan de zuidwestelijke hemel te zien zijn. Samen met andere zwermen kunnen dan 120 vallende sterren per uur zichtbaar zijn en dat is maar liefst twee per minuut.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen en de meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen.

Extreem mooie vallende ster tijdens heldere nacht in de zomer boven een stil wateroppervlak
Extreem mooie vallende ster tijdens heldere nacht in de zomer boven een stil wateroppervlak

Foto: Chris Schuil

Jaarlijks rond half december

Van 12 tot en met 16 december zijn de meteoren van de Geminiden, bij helder weer, zichtbaar. De absolute pieknacht is 13-14 december met 90 tot 105 vallende sterren per uur. In de nachten ervoor en erna zijn minder vallende sterren te zijn, maar kan je er toch nog 18 tot 29 per uur spotten.

De Geminiden verschijnen best hoog aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van 48 tot 65 graden. Om je een beeld te geven; 90 graden is recht boven je hoofd. Deze hoogte helpt zeker mee voor een goede zichtbaarheid en vooral in de tweede helft van de nacht zijn de meteoren zichtbaar. In de eerste helft van de nacht stoort de maan, want die is voor 80% vol. Halverwege de nacht gaat de maan onder.

Lees onze kijktips voor vallende sterren

Weersverwachting nog onzeker

Of de vallende sterren dit jaar goed te zien zijn moet worden afgewacht. Bewolking kan roet in het eten gooien, maar mocht het juist tijdens het piekmoment opklaren, dan zit je eerste rang. Houdt dan ook onze weersverwachting in de gaten of het rond 14 december opklaart.

Foto: Adobe Stock / alexxandarx

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht