Zeer zacht in de Alpen

05 februari 2024, 15:15

Veel pistes liggen er slecht bij. Zo ook hier in Schedlerhof op 1060 meter hoogte. Bron: Bergfex

Het is al een tijdje zeer zacht in de Alpen en ook komende week is het alles behalve koud. Hogerop in de bergen is het heerlijk wintersportweer, maar veel laaggelegen pistes liggen er, door de hoge temperaturen, slecht bij. Of dit de komende tijd beter wordt lees je in ons wintersportweerbericht.

De dalen in de Alpen zijn groen gekleurd en de laatste tijd moeten veel pistes het hebben van kunstsneeuw. Het lijkt ook deze week eerder lente dan hartje winter! Neerslag staat niet op het programma en het is de zon die op veel plekken uitbundig schijnt. Dat klinkt misschien lekker, maar het is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de pistes.

De sneeuwvalgrens ligt zeer hoog en in de dalen tikken de thermometers bijna overal de dubbele cijfers aan. Ter vergelijking: in Mayrhofen (621 meter) wordt het deze week dagelijks 12 tot maar liefst 18 graden! In Zermatt (1641 meter) stijgt het kwik dagelijks naar 7 tot 11 graden en in Val Thorens (2080 meter) is het dagelijks 1 tot 5 graden. Tot op grote hoogtes zijn veel pistes deze dagen aan het einde van de dag papperig. Zeker pistes die de hele dag in de zon liggen zijn van slechte kwaliteit.

Op de meeste plekken blijft het de hele werkweek droog met flink wat zonnige perioden. Alleen de Zwitserse en Franse Alpen kunnen in de nacht naar donderdag wat neerslag verwachten. Boven 1700 meter kan dan wat sneeuw vallen, maar van grote hoeveelheden is geen sprake. Er valt hooguit 10 centimeter sneeuw op sommige Franse toppen.

Vanaf het weekend kouder met kans op sneeuw!

Na een zeer zachte week staat komend weekend een weersverandering op het programma, waar veel wintersporters blij van worden. De temperatuur dalen flink en ook de neerslagkansen nemen toe. De sneeuwvalgrens ligt komend weekend tussen 1400 en 1800 meter. Vooral in de Franse en Italiaanse Alpen kan veel neerslag vallen. Sommige gebieden kunnen tot en met zondag rekenen op enkele tientallen centimeters aan verse sneeuw. In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen valt alleen aan de zuidkant wat sneeuw. Aan de noordkant blijft het nagenoeg droog.

Na het weekend zet de temperatuurdaling door en daalt de sneeuwvalgrens verder richting waarden tot onder de 1000 meter. De week begint bovendien licht wisselvallig met aanvoer van buien of neerslaggebieden richting de Alpen. Hierdoor kunnen veel dalen eindelijk weer wat verse sneeuw verwachten, maar echt grote hoeveelheden zijn zeker niet aan de orde. Doordat er tot op lagere hoogte wel weer sprake is van nachtvorst zullen de sneeuwkanonnen weer volop kunnen draaien. Hierdoor zullen veel pistes snel verbeteren.

Dichtbij huis nauwelijks wintersport mogelijk

In de wintersportgebieden dichtbij huis is de winter ver te zoeken. In Winterberg kan op enkele pistes nog wel geskied worden, maar de temperaturen liggen hier zowel in de nachten als overdag boven nul. Donderdag is het tijdelijk iets kouder en kan er wat (natte) sneeuw vallen bij temperaturen rond het vriespunt. Daarna wordt het weer snel zacht met temperaturen die in het weekend weer uitkomen tot in de dubbele cijfers.

In Winterberg kan nog geskied worden, maar voor hoelang? Bron: feratel
In Winterberg kan nog geskied worden, maar voor hoelang? Bron: feratel

Na het weekend gaat ook hier uiteindelijk koudere lucht terrein winnen en zien we de temperaturen flink inleveren. De nachtvorst keert terug en ook overdag komt het nauwelijks meer boven nul uit. Dat betekent dat de sneeuwkanonnen dan weer goed hun werk kunnen doen!

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht