Kerstmarkten: dit wordt het weer richting de kerst

06 december 2023, 07:30

De kerstmarkten zijn weer geopend. Foto: Adobe Stock / Sebastiart

Ga je binnenkort naar een Duitse kerstmarkt of ga je naar één van de vele kerstmarkten in ons eigen land, dan wil je natuurlijk weten of er ook nog sprake is van sfeerverhogende sneeuw. Het antwoord lees je in dit artikel.

De afgelopen tijd hebben we vooral in de Ardennen flink kunnen genieten van volop winterse omstandigheden, maar daar lijkt helaas een einde aan de komen. Voor de kerstmarkten is namelijk een heel ander weerbeeld weggelegd de komende tijd. De temperatuur loopt stapsgewijs op. Komende nacht verloopt nog koud met in de oostelijke helft lichte vorst. De dagen hierna is geen sprake meer van nachtvorst en als jij komend weekend naar een kerstmarkt gaat kun je een dikke winterjas bijna niet meer nodig. De temperatuur ligt dit weekend tussen 7 en 13 graden. Dat is beduidend warmer dan de 6 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

De paraplu is de komende dagen helaas wel regelmatig nodig als je erop uit gaat. Vooral zaterdag kan wel eens flink nat verlopen. Tot verregende dagen komt het niet altijd, want soms zijn er ook droge momenten waarbij de zon even doorbreekt. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij naar de kerstmarkt gaat!

Kerstman op de kerstmarkt. Foto: Rob de Kievith
Kerstman op de kerstmarkt. Foto: Rob de Kievith

Wat doet het weer richting de kerst?

Als we dan naar de lange termijn gaan kijken zien we dat het ook na het weekend aanvankelijk zacht en wisselvallig blijft. De temperaturen liggen doorgaans ruim boven de gebruikelijke waarden met maxima die dagelijks uitkomen tussen 8 en 12 graden. Bijna dagelijks trekken buien of regengebieden over ons land en is de paraplu jouw beste vriend. In de tweede helft van december wordt de onzekerheid groot. Er zijn wat kansen op een overgang naar een wat kouder weertype, maar een periode met volop winterweer zit vooralsnog niet in de kaarten.

Kans op een witte kerst

Of we dit jaar een witte kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken is de kans op een witte kerst heel klein. Het KMI heeft een strikte definitie voor een witte kerst. In Ukkel moet er op 25 december om 8:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen van ten minste 1 cm dik. Sinds 1889 is een witte kerst slechts tien keer in ons land voorgekomen, waarvan de laatste keer in 2010 was. Toen lag er op veel plaatsen een flink pak sneeuw. Zo lag er 40 cm in Florennes, 26 cm in Kleine-Brogel (Peer) en 20 cm in Ukkel.

De kans dat het dit jaar tot een witte kerst komt is statistisch gezien dus erg klein. Zoals hierboven al is vernoemd zijn er enkele aanwijzingen op een overgang naar een kouder weertype, maar of dit tijdens kerst ook gepaard gaat met sneeuw is nog maar de vraag. In ons uitgebreide weerbericht kun jij altijd alle details vinden over het weer de komende dagen.

Ook oplopende temperaturen bij de buren

Als jij deze dagen van plan bent om naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan kan je nog wel wat winterse omstandigheden tegen komen. Daarvoor moet je wel een heel stuk rijden. Alleen in de oostelijke helft van Duitsland is het nog winters met maxima rond het vriespunt in de Duitse hoofdstad. Toch wint de zachtere lucht daar uiteindelijk ook terrein en begin volgende week ligt het kwik in Berlijn rond een graad of 10.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht