Meteovista
Meteovista
  alpen-sp-feb20

  Zonnig in de Alpen, na het weekend onstuimig en nat

  Aangemaakt: 06 feb 2020, 06:57 uur

  Vandaag tot en met zondag heerlijk wintersportweer. De zon schijnt volop en er weinig wind. Daarmee is het ideaal op de pistes en aangenaam op de terrasjes. Maandag wordt het onstuimig. Vooral in de noordelijke delen van de Alpen kan het tot storm komen. Daarnaast valt regelmatig neerslag, waarbij de sneeuwgrens van dag tot dag sterk varieert.

  Afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd. In Oostenrijk viel in de dalen 5-15 centimeter en in de bergen regionaal zelfs een halve meter. Het waaide daarbij regionaal hard.

  Alpen komende dagen ideaal wintersportweer

  In de Alpen, van Frankrijk tot en met Oostenrijk, is het komende dagen droog en zonnig. In hooggelegen wintersportoorden, zoals Val Thorens, blijft het ook overdag vriezen. In Saalbach en Kirchberg is het in de middag aangenaam op de zonnige terrassen met enkele graden dooi. Het vriest in de nachten overal ruim, zodat de pistes weer geprepareerd kunnen worden. Met weinig wind en veel zon is het uitstekend wintersportweer.

  Weeromslag na zondag

  In ons land slaat het weer tijdens het weekend al om en is het op zondag stormachtig. Daarbij valt ook veel regen, zowel in België als in Duitsland en Noord-Frankrijk. Wie dit weekend met de auto naar de Alpen wil kan het beste uiterlijk zaterdagochtend vertrekken.

  In de Alpen volgt deze weersomslag een dag later. Op maandag is in de noordelijke regio’s van de Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk kans op storm. Aanvankelijk kan op maandag tot ruim 2000 meter neerslag als regen vallen. In de nacht naar dinsdag of dinsdag overdag wordt de lucht kouder en gaat de neerslag over in sneeuw. In hoge gebieden in het noorden en westen kan in enkele dagen gemakkelijk een meter sneeuw vallen.

  Mogelijk hele week onstuimig

  Ook later in de week kan de wind nog een paar keer fors uitpakken. Dit geldt vooral voor de Franse Alpen en de noordelijke regio’s van Zwitserland en Oostenrijk. De neerslagkansen blijven hoog en de sneeuwgrens varieert sterk. Boven 2000 meter valt neerslag meestal in de vorm van sneeuw. Daaronder valt soms regen, maar een aantal uur later kan het weer sneeuwen tot in de dalen. De combinatie van wind en neerslag zal het vaak onaangenaam maken op de pistes.

  Foto: snowplanners.com

  Door: Johnny Willemsen