Opgepast! De zon wordt snel krachtiger

07 mei 2022, 07:30

Zon en sluierwolken. Foto: Kees Jak

De zonkracht wordt de komende periode alsmaar groter, wat betekent dat een onbeschermde huid snel kan verbranden. Gelukkig is door het vrij zonnige weer van deze lente onze huid inmiddels wel iets gewend. Toch blijft het de komende periode oppassen! Lees in dit artikel meer over de zonkracht en hoe snel een onbeschermde huid kan verbranden.

De zon wordt de komende weken alsmaar sterker. Dat merken we niet alleen aan de temperatuur, maar vooral ook aan het vrij snelle verbranden van onze huid. Zeker in deze tijd van het jaar is dat iets dat door veel mensen extreem wordt onderschat. Dit weekend en ook maandag staat toch vrij zonnig weer op het programma. Ook de temperatuur is daarbij op veel plaatsen aangenaam. Ondanks dat de temperaturen geen zomerse waarden bereiken, kan je toch snel verbranden!

Alles weten over de zonkracht? Lees: de kracht van de zon

De zonkracht neemt in deze periode van het jaar altijd toe naar ongeveer 6 onder een onbewolkte hemel, wat betekent dat een onbeschermde huid binnen 15 tot 25 minuten kan verbranden. Mensen met een gevoelige huid kunnen zelfs nog een stuk sneller verbranden.

In de loop van mei en juni wint de zon verder in kracht. Rond de langste dag van het jaar kan de zonkracht in ons land 8 tot maar liefst 9 worden. Het verbranden van de huid gaat dan nóg sneller. Midden op de dag kun je dan al binnen 10 minuten verbranden.

Zonkracht het hoogst in het zuiden

De zonkracht is de komende dagen in het zuiden van het land het hoogst. Zeker in de loop van komende week kan de zonkracht daar in de middaguren tussen 12:00 en 15:00 uur waarden van ruimschoots 6 bereiken als de zon schijnt. In het noorden van ons land ligt de zonkracht een beetje lager.

Dit verschil komt door de bolling van de aarde. In het zuiden staat de zon in de middaguren alweer iets hoger boven de horizon dan in het noorden van het land. Het zonlicht legt daardoor een kortere weg af door onze atmosfeer, waardoor meer UV-straling jouw huid kan bereiken en je dus sneller verbrand.

Laat je niet verrassen!

Hoewel het weerbeeld vanaf dinsdag een stuk wisselvalliger lijkt te worden in ons land, betekent dat niet dat je minder snel verbrand. Sterker nog, bij aanwezigheid van stapelwolken kan je nóg sneller verbranden dan wanneer je onder een staalblauwe hemel ligt te zonnen! UV-straling van de zon weerkaatst dan via meerdere stapelwolken richting jouw huid, waardoor de UV-straling tijdelijk fors meer kan zijn.

Stapelwolken-september-2019-Ab-Donker
Stapelwolken-september-2019-Ab-Donker

Ook zegt de temperatuur niets over de snelheid waarmee je kunt verbranden. Sterker nog, in ons land verbrand je meestal sneller tijdens kouder voorjaarsweer dan wanneer het zomers warm is! Koudere lucht uit de poolstreken is meestal kraakhelder, waardoor veel minder UV-straling door de atmosfeer tegen wordt gehouden.

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht