Zo warm wordt het komend weekend!

07 juni 2023, 09:00

De stranden zullen druk worden komend weekend! Foto: Carla Versteege

Zeker het binnenland heeft afgelopen week al zomers weer gehad, maar in de kustregio was het vaak fris. Daar komt komend weekend verandering in, want de temperatuur zet een flinke stijging in en mogelijk wordt het zelfs tropisch warm. Hoe warm het precies wordt en of we ook nog buien kunnen verwachten, lees je in dit artikel.

Vanaf donderdag bereikt steeds warmere lucht ons land. In Limburg kan het zelfs al 27 graden worden. In andere delen van België wordt het ook al merkbaar warmer met op grote schaal temperaturen tussen 23 en 25 graden. Alleen aan de kust is het nog vrij fris met 18 of 19 graden.

Vanaf vrijdag steeds warmer

De wind die op donderdag nog uit het noorden tot noordoosten waaide, draait vanaf vrijdag naar het oosten. Hierdoor kan warmere lucht ons land bereiken. Het wordt daarmee op uitgebreide schaal warmer dan 25 graden en in Limburg zou zelfs een lokale 30 graden gemeten kunnen worden. Ook aan de Belgische kust kan eindelijk de jas uit, want met maxima van 23 of 24 graden is het ook daar prima toeven. Houd wel rekening met de sterke zon, want met zonkracht 7 kan je al binnen 10 tot 25 minuten verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren! 

Wie hoopt op wat verkoeling in het weekend heeft pech, want het wordt juist alleen maar warmer. Zowel zaterdag als zondag stijgt het kwik op veel plaatsen in het binnenland naar 28 tot 30 graden. In Limburg is zaterdag zelfs een lokale 31 graden mogelijk. Aan het strand ligt de temperatuur wel een aantal graden lager, maar met 23 tot 26 graden kan je nog steeds heerlijk op het strand wandelen. Zondag neemt in de loop van de dag wel de kans op een onweersbui toe vanaf het zuiden.

Naast dat het overdag een stuk warmer wordt, koelt het in de nachten ook minder af. In het weekend wordt het in de nacht vaak niet kouder dan 16 tot 18 graden en zeker in stedelijke gebieden ligt de temperatuur soms boven 20 graden. Als je je huis koel wil houden, is het daarom verstandig om komende dagen nog je ramen en deuren open te zetten in de vroege ochtend. Op die manier maak je dan nog gebruik van de wat frissere nachten tot aan het weekend.

Daarna toenemende kans op buien?

Ook in de nieuwe week blijft het warm in ons land. De temperatuur ligt vaak tussen 22 en 27 graden, maar langzaamaan neemt vanuit het zuiden wel de kans op een bui toe. Toch blijft het op de meeste plaatsen droog. De buien kunnen voor lokale verlichting van hooikoortsklachten zorgen, dus dat is goed nieuws voor hooikoortspatiënten.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht