Meteovista
Meteovista
  Orkaan Delta

  Orkaan Delta koerst af op zuiden VS

  Aangemaakt: 08 okt 2020, 15:01 uur

  Inwoners van het Mexicaanse schiereiland Yucatan kunnen opgelucht ademhalen. Orkaan Delta heeft het gebied verlaten zonder grote schade aan te richten. Ook zouden er geen slachtoffers zijn gevallen.

  Uit voorzorg waren 39.000 mensen geëvacueerd vanwege de komst van de eerder als “extreem gevaarlijk” omschreven orkaan. Maar nog voordat Delta de Caribische kust van Mexico bereikte, was deze al afgezwakt naar een orkaan van categorie 2. De wervelstorm heeft wel enige schade aangericht aan bomen en gebouwen. Ook viel de stroom in delen van de steden Cancún en Cozumel tijdelijk uit.

  Orkaan Delta, dat zich inmiddels boven de Golf van Mexico bevindt, is de afgelopen uren verder afgezwakt naar een categorie 1 met een gemiddelde windsnelheid van 150 km/uur. De komende dagen sterkt Delta wel weer aan tot een orkaan van de derde categorie en zet ondertussen koers richting de Amerikaanse zuidkust. Daar komt Delta vermoedelijk vrijdag als orkaan van categorie 2 of 3 aan land. Louisiana moet dan rekening houden zware regenval en mogelijk overstromingen. Lokaal kan tot 300 millimeter neerslag vallen.

  Herstellend Louisiana zet zich schrap

  Terwijl Louisiana nog herstelt van de vorige storm Laura, die in september voor enorme schade zorgde, moet de Amerikaanse staat zich momenteel voorbereiden op de naderende orkaan Delta.

  Inwoners van de kustgebieden is opgeroepen een veilige plek te zoeken en zeilboten worden teruggehaald naar de haven. De verwachting is dat de wervelstorm vrijdag aan land komt in Louisiana. “Dit seizoen is meedogenloos”, zei de gouverneur van de staat woensdag, waarbij hij waarschuwde voor het naderende noodweer. “Donderdag aan het einde van de dag moet je in je schuilplaats zijn voor de storm”, zei hij. “Bereid je voor op het ergst. Bid voor het beste.”

  Delta is de 25e storm met een naam in een ongewoon actief Atlantisch orkaanseizoen. Boven land neemt Delta weer in kracht af en trekt verder over het vasteland naar het noordoosten.

  Foto: ANP / EPA /Alonso Cupul

  Door: ANP/Weeronline