Tot ruim 100 vallende sterren per uur op komst

08 december 2020, 08:26

vallendesterren2020-as-e1585659978658
vallendesterren2020-as-e1585659978658

In de nacht naar maandag 14 december zijn mogelijk bijzonder veel vallende sterren te zien. In de eerste helft van de nacht loopt het aantal met het blote oog zichtbare vallende sterren op naar ruim 100 per uur. Dat is bijna twee per minuut! De meteorenzwerm Geminiden geeft gelige, vaak heldere vallende sterren met relatief korte sporen.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen.

Tijdens vijf nachten zijn er meteoren van de Geminiden mogelijk, maar de duidelijke pieknacht is 13-14 december. In deze nacht loopt het aantal zichtbare meteoren op tot maar liefst 108. In de nachten ervoor en erna zijn er 20-40 vallende sterren per uur.

De Geminiden verschijnen behoorlijk hoog aan de hemel. Ongeveer tussen 50 en 70 graden, waarbij 90 graden recht boven je is. Dit helpt mee voor de goede zichtbaarheid van deze meteoren. Aan het einde van de avond en rond middernacht is de kijkrichting naar het oosten tot zuidoosten. Dit verandert geleidelijk via het zuiden naar het zuidwesten in de tweede helft van de nacht.

Lees ook de beste tips voor het kijken naar vallende sterren.

Grote kans op bewolkt weer

De weersverwachting is vooralsnog helaas ongunstig. Vanaf het weekend is er grote kans op bewolkt en regenachtig weer. De kans op zwaar tot geheel bewolkte omstandigheden in de nacht naar maandag 14 december is circa 75% en de kans op brede opklaringen amper 10%. Koud is het waarschijnlijk niet met minima in Vlaanderen rond 6 graden. Ook de nachten ervoor en erna verlopen vermoedelijk grotendeels bewolkt.

Foto: Adobe Stock / alexxandarx

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht