Opletten voor de wind tijdens GP Azerbeidzjan

08 juni 2022, 12:25

Buitenland
De start van de GP van Azerbeidzjan in 2021. Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Tijdens de GP van Azerbeidzjan is het dit weekend warm en waarschijnlijk tijdens de racemomenten ook droog. Op en rond het stratencircuit is het wel opletten voor de stevige wind. Lees er meer over in dit artikel.

De kans op buien boven het stratencircuit in Bakoe is dit raceweekend heel klein. Tijdens de race op zondag is de kans op een bui zelfs nihil. Op zaterdag, tijdens de kwalificatie, is er wel een buienkans van 10%. Dat is niet veel, maar de GP van Monaco van twee weken geleden heeft ons geleerd dat ook bij een kleine buienkans de bui wel precies over het circuit kan trekken.

Race in de felle zon

Zondag start de race om 13:00 uur Belgische tijd, dat is 15:00 uur in Bakoe. Het is dan volop zonnig en circa 29 graden. In Bakoe schijnt de zon in deze tijd van het jaar met zonkracht 10. Dit betekent dat het publiek er verstandig aan doet zich goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Daarnaast kan de zon de temperatuur van het asfalt laten oplopen richting 50 graden, waardoor banden sneller slijten.

Lees ook: de invloed van het weer op de Formule 1

Meteovista Weerbericht Racingnews365-3daagse Azerbeidzjan

Verraderlijke wind op alle dagen

Op vrijdag en zaterdag is het met 26 of 27 graden als maximumtemperatuur minder heet dan zondag. Bovendien is de kwalificatie zaterdagmiddag 16:00 – 17:00 uur. Het is dan 18:00 – 19:00 uur in Bakoe. De zon is dan nog niet onder, maar staat al wel heel laag.

Op vrijdag en zaterdag waait er een noordenwind. Vooral vrijdag kan het zeer onstuimig zijn. Het circuit ligt midden in het zuidelijke deel van de stad Bakoe. Gebouwen van de stad zorgen bij deze windrichting op grote delen van het circuit voor beschutting, maar dat kan juist verraderlijk zijn. Tussen de gebouwen door kan de wind wel fors uithalen.

Zondagmiddag waait er een meest matige (windkracht 4) zuidenwind. Met deze windrichting waait de wind vanaf het water en heeft over grote delen van het circuit vrij spel. Ook tijdens de race kan de wind dus van invloed zijn, vooral omdat de ruimte op het circuit op veel plekken zeer beperkt is.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht