Weekendweer: tropisch weekend op komst

08 juni 2023, 11:30

Het wordt een hele warme Vaderdag! Foto: Adobe Stock / German

Een oostenwind zorgt de komende dagen dat de temperatuur een flinke stijging in zet. Het warmste weekend van het jaar tot nu toe staat dan ook op het programma. Hoe warm het precies wordt en of we het ook droog houden lees je in deze weekendverwachting!

De aanloop naar het weekend verloopt ronduit zonnig en overwegend droog. Mogelijk dat vandaag een enkele bui valt, maar veel stelt het niet voor. Vandaag is het met 18 tot lokaal 27 graden al een pak warmer dan voorgaande dagen. Vrijdag kan het lokaal zelfs tropisch heet worden, daarmee zou het ook de eerste regionale tropische dag van het jaar zijn. Alle weerdetails over de aanloop naar het weekend lees je het meest uitgebreide weerbericht van België.

Zeer warm voor de tijd van het jaar

Op de eerste dag van het weekend is het droog en schijnt de zon uitbundig. In de loop van de dag ontstaan vooral landinwaarts enkele onschuldige stapelwolken. Een matige oostenwind laat de temperatuur flink stijgen. De maxima komen uiteindelijk uit tussen 28 en 32 graden in Laag-België. Daarmee is het fors warmer dan de gebruikelijke 19 tot 22 graden voor deze tijd van het jaar. Ook aan de kust is het warm met 25 tot 28 graden. Hier steekt in de loop van de middag wel een zeebries op waardoor het flink afkoelt.

Ben jij van plan om buiten lekker te fietsen of naar een festival te gaan? Zorg dan dat je genoeg water drinkt en af en toe de schaduw opzoekt.

In de nacht naar zondag liggen de minima tussen 14 en 17 graden. Daarmee is het behoorlijk warm en kan het vrij zwoel aanvoelen. Vooral in de stedelijke gebieden is dit het geval.

Ook lokaal tropische Vaderdag

Zondag is het wederom zonovergoten. Het wordt opnieuw erg warm. De temperatuur stijgt naar 27 tot lokaal 31 graden in de Kempen. In de loop van de dag kunnen enkele regen- of onweersbuien tot ontwikkeling komen. Toch zal het op de meeste plaatsen in het land gewoon droog blijven. Daarmee is het schitterend weer om er lekker op uit te gaan.

Hoge zonkracht

Ga jij met deze tropische temperaturen lekker bij een meertje liggen of op het terras zitten? Smeer je dan goed in want de zon is in heel het land zeer sterk met zonkracht 7. Jouw onbeschermde huid kan al binnen 10-25 minuten verbranden.

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht