18x de mooiste dorpjes van Zuid-Italië

20 juli 2023, 12:11

Fjord bij Furore. Foto: Adobe Stock / AS Giacomo.

Denk je aan Italië dan denk je aan La Dolce Vita. Groene heuvels, zomeravonden met Italiaanse wijn of prosecco: het goede leven. Wij hebben daarom de 18 mooiste dorpjes in Zuid-Italië en op de eilanden Sicilië en Sardinië voor je geselecteerd.

Campanië

Atrani

Op een steenworp afstand van Amalfi ligt Atrani; slechts een steile rots scheidt de twee dorpen van elkaar. De Nederlandse kunstenaar Escher bezocht in 1923 het kleurrijke vissersdorp en verloor er direct zijn hart. Hij vereeuwigde de gestapelde huizen in een groot aantal van zijn (abstracte) werken. Waar Escher voornamelijk naar de vormen keek, bewonderen wij de sfeer van Atrani. Denk aan charmante straatjes, balkons met drogend wasgoed, luide discussies in de koffiebar, zonnige terrassen en een frisse zeewind. Kortom, Zuid-Italië ten top.

Atrani. Foto: Salvatore Monetti via Pixabay 
Atrani. Foto: Salvatore Monetti via Pixabay 

Castellabate

Cilento is een prachtige kuststreek, rijk aan historische berg- en vissersdorpjes. Het charmante Castellabate is een combinatie van deze twee. Het middeleeuwse gedeelte van dit plaatsje, met smalle straten en talloze trappetjes, prijkt op een 280 meter hoge berg en kijkt uit over de Tyrreense zee. De lokale hotspot hier is Castello dell’Abate (waarvan de dorpsnaam een verbastering is), een eeuwenoud kasteel met een panoramisch plein. Elke avond komen de bewoners er bijeen voor een praatje en een wandeling.

Klimaat Campanië
Klimaat Campanië

De warmste maanden zijn juli en augustus in Campanië. De maand met het minste aantal dagen neerslag is juli. De hoogste UV-index is voor de zomermaanden juni, juli en augustus.

Furore

Furore wordt gevormd door een fjord. Het beschutte baaitje wordt omringd door hoge kliffen en een paar pretentieloze, gekleurde huisjes. Naast zwemmen en relaxen op het strand, kun je hier ook voor sportievere activiteiten terecht, zoals wandelen of mountainbiken. Elk jaar in september komen muurschilders samen om de huizen van het dorp een nieuw kleurtje te geven.

Puglia

Locorotondo

Vanwege de hoge ligging wordt Locorotondo ook wel ‘het balkon van de Valle d’Itria’ genoemd. Hier heb je een mooi uitzicht over de vallei met honderden unieke trulli, de kenmerkende puntdakhuisjes van deze streek die nergens anders op de wereld te vinden zijn. De oudste trullo dateert uit de prehistorie en de regio ademt authenticiteit en historie. Daarnaast is het de ‘stad van de witte wijn’; hier wordt de goede Locorotondo DOC gemaakt.

Locorotondo. Foto: lavaligiainviaggio via Pixabay.
Locorotondo. Foto: lavaligiainviaggio via Pixabay.

Cisternino

Op het zuidelijkste puntje van de Murgia-hoogvlakte tref je Cisternino. Behalve om zijn uitzicht (ook Cisternino is gelegen op een heuvel) en zijn slanke, witte huisjes is dit dorp óók beroemd geworden vanwege het vlees dat hier verkocht wordt. En dan met name de bombette, gegrilde rolletjes varkensvlees gevuld met pancetta en caciocavallo (een kaassoort), soms pittig of lichtjes gekruid en soms gerold in broodkruim.

Klimaat Puglia
Klimaat Puglia

De warmste maanden zijn juli en augustus in Puglia met 29 graden. De maand met het minste aantal dagen neerslag is juli. De hoogste UV-index is voor de zomermaanden juni, juli en augustus.

Otranto

Bij de grootste plaats aan de oostkust van de Salento-streek wisselen hoge rotsen en zachte stranden elkaar af. Binnen de imposante stadsmuur van Otranto wacht je een aaneenschakeling van huizen, poortjes, straatjes, trappen, balkons vol bloemen en pleintjes. Vanwege haar ligging kent deze stad een bewogen verleden: veroveraars uit het oosten kwamen hier het eerste aan land. Een aanval die diepe littekens achterliet vond plaats in 1480, toen een grote Turkse vloot de stad wilde innemen en iedereen tot de islam wilde bekeren. De restanten van achthonderd martelaren van Otranto worden nog altijd bewaard in de grote kathedraal van de stad.

Ortranto. Foto: Fiammingo via Pixabay.
Ortranto. Foto: Fiammingo via Pixabay.

Basilicata

Irsina

Tot 1895 heette deze stad Montepeloso, dat vermoedelijk van Mons Lapillosus is afgeleid, dat Latijn is voor het gesteente van de berg. De talrijke archeologische vondsten, waaronder Griekse en Romeinse munten, wapens en meubels, getuigen van de grootsheid tijdens de Grieks-Romeinse periode. Dwalen door het historische centrum van Irsina is alsof je teruggaat in de tijd.

Acerenza

Dit middeleeuwse plaatsje bevindt zich op een panoramisch plateau tussen Irsina en Avigliano. Stralend middelpunt is de kathedraal, één van de meest opvallende Romaanse bouwwerken in dit deel van Italië. Aan deze imposante basiliek zou de regio Basilicata haar naam danken.

Klimaat Basillicata
Klimaat Basillicata

De warmste maanden zijn juli en augustus in Basilicata met 30 graden. De maanden met het minste aantal dagen neerslag is juli en augustus. De hoogste UV-index is voor de zomermaanden juni, juli en augustus.

Viggianello

Een typisch Italiaans bergdorpje is Viggianello, het ligt op een uur rijden van Cività en is prachtig om te zien. Ook het nabijgelegen Morano Calabro, dat hoog tegen een berg gebouwd is, is een stop waard. Rijd vanuit Viggianello door naar Colle d’Impiso om een wandeling te maken door het Pollino-gebergte.

Calabrië

Gerace

Eenmaal bovenop de rots in het centro storico van Gerace kijk je aan de éne kant diep de bergen in en aan de andere kant zie je een lint van kustplaatsen en stranden liggen. Het oude centrum is mooi opgeknapt. De historie gaat terug tot de oudheid en ook de Romeinen hadden belangstelling voor dit arendsnest. Zodra de avond valt zijn er diverse restaurants waar je geheel volgens de Calabrese traditie goed kunt eten.

Santa Severina

Het dorpje met bijna 2.300 inwoners ligt op een van de uitlopers van het Sila-gebergte geplakt. Je komt er, ook in het hoogseizoen, geen toerist tegen. Daarvoor ligt het te ver van de doorgaande routes van Napels naar Sicilië. Het is gelegen rond de indrukwekkende burcht van Roberto de Guiscardo. Mocht je het pure Calabrië willen beleven, reis dan beslist een keer naar deze Zuid-Italiaanse uithoek.

Klimaat Calabrië
Klimaat Calabrië

De warmste maanden zijn juli en augustus in Calabrië met 30 graden. De maanden met het minste aantal dagen neerslag is juli. De hoogste UV-index is voor de zomermaanden juni, juli en augustus.

Tropea

Tropea staat bekend om de witte stranden, het kristalheldere water en de grotten die deel uitmaken van de beroemde Costa degli Dei (Kust der Goden). De combinatie van dit natuurschoon en het cultureel erfgoed maken Tropea tot een bijzondere plaats. Het wordt dan ook wel de ‘Parel van de Tyrreense zee’ genoemd.

Tropea. Foto: Reinhard Thrainer via Pixabay.
Tropea. Foto: Reinhard Thrainer via Pixabay.

Sicilië

Castiglione di Sicilia

Op een heuvel ten noorden van de Etna is Castiglione di Sicilia als een van de weinige middeleeuwse dorpen bewaard gebleven. De naam van het dorp verwijst naar het kasteel dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het eiland. Overigens bood het dorp onlangs zo’n 900 huizen voor een prikkie te koop aan om zo de ‘gigantische hoeveelheid erfgoed te redden’, aldus de burgemeester.

Klimaatgemiddelde Sicilië
Klimaatgemiddelde Sicilië

De warmste maanden zijn de zomermaanden. In augustus is het gemiddeld 30 graden. De zon schijnt in de zomermaanden 10-11 uur per dag en er valt op 2 tot 4 dagen wat regen.

Cefalù

Cefalù is het decor voor vele scènes van de film Cinema Paradiso en de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van Palermo of Catania. Het is een oud vissersplaatsje, en nog steeds liggen hier kleine vissersboten op het strand, waar je overigens ook erg goed kunt zwemmen. Neem vooral een kijkje bij de prachtige kathedraal, die staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst. Cefalù zal je betoveren en het is heel aanlokkelijk om hier een aantal dagen te verblijven, dit knusse stadje biedt één van de leukste stranden op het prachtige eiland! 

Cefalù. Foto: Andrea B. Lukács via Pixabay.
Cefalù. Foto: Andrea B. Lukács via Pixabay.

Ferla

Midden in de barokvallei, Val di Noto, doemt dit middeleeuwse dorp op tussen zijn barokke broers. In de steegjes en smalle straatjes rondom de Via Carceri Vecchie zie je de typische oude architectuur nog terug. Ferla ligt op de beroemde wandelroute van de Antica Trasversale Sicula; waarop je Sicilië doorkruist langs dorpen, steden, kust, natuurparken en Unesco werelderfgoed.

Sardinië

Bosa

De rivier de Temo loopt door dit charmante stadje vol smalle straatjes en kleurrijke huizen. Bovenaan de heuvel waar Bosa rond is gebouwd, prijkt het indrukwekkende Castello Malaspina. Een heerlijk dorp om een dagdeel doorheen te wandelen (en te klimmen) en rond te kijken hoe oude ambachten, zoals kant haken, nog op straat worden uitgeoefend.

Bosa. Foto: 2427999 via Pixabay.
Bosa. Foto: 2427999 via Pixabay.

Carloforte

Isola di San Pietro is een klein eilandje voor de zuidwestkust van Sardinië. Als je aankomt vanaf het water doemt de jachthaven van Carloforte met een decor van palmbomen en groene heuvels op. In het dorp hangt een relaxed strand-sfeertje. Proef hier zeker een gerecht met de lokale specialiteit tonijn. Jaarlijks is er in mei/juni een heus tonijnfestival, Girotonno.

Klimaatgemiddelde Sardinië
Klimaatgemiddelde Sardinië

De warmste maanden zijn de zomermaanden. In juli en augustus is het gemiddeld 28 graden. De zon schijnt in de zomermaanden 10-11 uur per dag en er valt op 2 tot 6 dagen neerslag.

Castelsardo

Net ten zuiden van Castelsardo heb je vanaf de prachtige zandstranden een mooi uitzicht op de oude burcht die op een heuvel in de zee lijkt te zijn geplakt. Castelsardo ligt namelijk op een vulkanische rots boven de Golf van Asinara en dat levert zeker bij een ruwe zee en mooie wolkenluchten een fraai panorama op. De stad en haar directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden voor een verblijf van enkele dagen. Daarnaast kun je er langs de mooie stranden goed watersporten en biedt ook het binnenland diverse mogelijkheden. Van Romaanse kerkjes tot wandelingen en verborgen dorpjes.

Castelsardo. Foto: Dagmar Scherf via Pixabay.
Castelsardo. Foto: Dagmar Scherf via Pixabay.

Bron: Columbus Travel / TCE

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht