Storm omwaaien boom

De definities van storm en zware rukwinden

Aangemaakt: 09 feb 2020, 07:42 uur

Storm kan in België het hele jaar voorkomen, maar in de winter en herfst gebeurt het een stuk vaker dan in de lente en zomer. Van storm is sprake bij windkracht 9. Wind met stormkracht wordt veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied (depressie). Tijdens een storm komen zware tot zeer zware rukwinden voor. Ook tijdens felle onweersbuien kunnen lokaal (zeer) zware rukwinden voorkomen.

Windkracht en storm

De windkracht is de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten. Voor windkracht hanteren we de schaal van Beaufort. Deze schaal loopt van 0 t/m 12. Windkracht 0 noemen we windstil, windkracht 12 is orkaankracht. Storm is windkracht 9.

Kracht (Beaufort)Benamingkm/uGevolgen
0windstil0-1rook stijgt (bijna) recht omhoog
1zwak1-5windrichting goed af te leiden uit rookpluimen
2zwak6-11wind merkbaar in gezicht
3matig12-19stof waait op, vlaggen wapperen
4matig20-28haar in de war, kleding flappert, muggen kunnen niet meer vliegen
5vrij krachtig29-38lege vuilcontainers kunnen omwaaien
6krachtig39-49paraplu’s moeilijk vast te houden
7hard / zeer krachtig50-61lastig tegen de wind in te lopen of fietsen
8stormachtig62-74voortbewegen zeer moeilijk
9storm75-88dakpannen kunnen wegwaaien, kinderen waaien om, takken breken af
10zware storm89-102aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan
11zeer zware storm103-117enorme schade aan bossen
12orkaan> 117verwoestingen

 

Zware rukwinden

Een rukwind is een kortdurend windmaximum met een snelheid van tenminste 50 km/u. Vanaf 75 km/u spreken we van zware rukwinden en vanaf 100 km/u zijn het zeer zware rukwinden.

Code geel, code oranje en code rood

Overlast en schade worden ook tijdens een storm voor het grootste deel veroorzaakt door rukwinden. Om deze reden zijn de rukwinden leidend bij het bepalen van waarschuwingen.

Bij code geel wordt veel wind verwacht en is kans op lichte, lokale schade. In het zomerhalfjaar zal bij verwachtte rukwinden iets eerder code geel worden afgegeven dan in het winterhalfjaar. Doordat bomen in het blad staan is de impact van hevige rukwinden in het zomerhalfjaar groter.

Bij code oranje is kans op uitzonderlijk veel wind met nog fellere rukwinden. Er is kans op lokaal grote schade aan woningen.

Bij code rood worden extreem hoge windsnelheden en rukwinden verwacht die uiterst zelden voorkomen. Als gevolg wordt grote schade verwacht in de hele regio.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen