De definities van storm en zware rukwinden

11 februari 2020, 08:58

Storm-omwaaien-boom-e1581407904493
Storm-omwaaien-boom-e1581407904493
Storm-omwaaien-boom-e1581407904493

Storm kan in België het hele jaar voorkomen, maar in de winter en herfst gebeurt het een stuk vaker dan in de lente en zomer. Van storm is sprake bij windkracht 9. Wind met stormkracht wordt veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied (depressie). Tijdens een storm komen zware tot zeer zware rukwinden voor. Ook tijdens felle onweersbuien kunnen lokaal (zeer) zware rukwinden voorkomen.

Windkracht en storm

De windkracht is de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten. Voor windkracht hanteren we de schaal van Beaufort. Deze schaal loopt van 0 t/m 12. Windkracht 0 noemen we windstil, windkracht 12 is orkaankracht. Storm is windkracht 9.

Kracht (Beaufort)

Zware rukwinden

Een rukwind is een kortdurend windmaximum met een snelheid van tenminste 50 km/u. Vanaf 75 km/u spreken we van zware rukwinden en vanaf 100 km/u zijn het zeer zware rukwinden.

Code geel, code oranje en code rood

Overlast en schade worden ook tijdens een storm voor het grootste deel veroorzaakt door rukwinden. Om deze reden zijn de rukwinden leidend bij het bepalen van waarschuwingen.

Bij code geel wordt veel wind verwacht en is kans op lichte, lokale schade. In het zomerhalfjaar zal bij verwachtte rukwinden iets eerder code geel worden afgegeven dan in het winterhalfjaar. Doordat bomen in het blad staan is de impact van hevige rukwinden in het zomerhalfjaar groter.

Bij code oranje is kans op uitzonderlijk veel wind met nog fellere rukwinden. Er is kans op lokaal grote schade aan woningen.

Bij code rood worden extreem hoge windsnelheden en rukwinden verwacht die uiterst zelden voorkomen. Als gevolg wordt grote schade verwacht in de hele regio.

Foto: Jannes Wiersema

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht