Slaperig in de zon? Zo zit dat

10 september 2023, 11:59

Vrouw ligt heerlijk te slapen in de zon. Foto: Adobe Stock / luna

Een lekker warm zonnetje kan uitnodigend zijn als het gaat om een dutje. Slapen in de zon is dan ook mega verleidelijk: het warme zonlicht maakt dat je lekker ontspant. Toch kan het ook zorgen voor minder leuke effecten zoals een zonnesteek of vermoeidheid. Slaapadviseur Sanne van Beter Bed legt de voor- en nadelen van slapen in de zon uit én deelt voorzorgsmaatregelen met je. Zo geniet jij veilig van een dutje onder de zonnestralen!

Voordelen van slapen in de zon

Verbeterde slaapkwaliteit

Het klinkt misschien een beetje gek, maar slapen in de zon kan ervoor zorgen dat je ’s nachts ook beter slaapt. Dat komt dan niet direct door je dutje, maar wél door de tijdelijke blootstelling aan UV stralen. Jezelf overdag in natuurlijk licht begeven stimuleert een gezonde slaap-waakcyclus, omdat het effect heeft op je melatonine-aanmaak. Melatonine is het hormoon dat helpt bij het reguleren van slaap. Belangrijk voor een goede nachtrust dus!

Stressvermindering

Slapen onder de zon heeft een ontspannend effect. Het warme zonlicht en de buitenlucht verminderen stress en zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit. Dit kan resulteren in een betere slaap en meer energie overdag.

Nadelen van slapen in de zon

Verbranden door slapen in de zon

Ook hier gaat het weer niet zozeer om het slapen, maar om de blootstelling aan zonlicht. Het is misschien een open deur: maar een van de grootste risico’s van slapen in de zon is dat je makkelijk kunt verbranden. En verbranden door de zon geeft verhoogde risico’s op huidkanker. Als je lekker wegdoezelt heb je al snel niet meer door hoe lang je er eigenlijk ligt. Het resultaat? Wakker worden als een kreeft!

Lees ook: De kracht van de zon

Een dutje doen in de zon op het strand kan heerlijk zijn. Foto: Adobe Stock / Wayhome Studio
Een dutje doen in de zon op het strand kan heerlijk zijn. Foto: Adobe Stock / Wayhome Studio

Zonnesteek bij slapen in de zon

Als je écht te lang ligt te dutten in de zon, loop je het risico op een zonnesteek. Je lichaam heeft moeite met het reguleren van je temperatuur. Hierdoor kun je doodmoe worden, uitgedroogd raken of je zelfs onwel gaan voelen.

Vermoeid raken door slapen in de zon

Als je het niet goed aanpakt word je allesbehalve uitgerust wakker. Slapen in de zon zorgt namelijk al snel voor méér vermoeidheid. Hoe dat komt? Je lichaam moet harder werken om je temperatuur goed te reguleren en dat kost veel energie. Vaak meer dan de energie die jij oplaadt tijdens het slapen.

Tips voor slapen in de zon

Toch slapen in de zon? Zorg er dan voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Zo geniet jij veilig en onbezorgd van je zomerse dutje:

campaign_tip
campaign_tip

Tip 1: Vermijd de heetste uren

Vermijd slapen in de zon tijdens de heetste uren van de dag. Die zijn meestal tussen 10.00 en 16.00 uur. Tijdens deze uren is de zon het sterkst en kan langdurige blootstelling leiden tot oververhitting of een zonnesteek.

campaign_tip
campaign_tip

Tip 2: Gebruik zonnebescherming

Draag lichte en ademende kleding zodat je niet overhit raakt. Bedek je hoofd met een hoed en gebruik zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

campaign_tip
campaign_tip

Tip 3: Zoek op tijd de schaduw op

Zoek af en toe de schaduw op om je lichaam te laten afkoelen. Te lang onbeschermd in de zon blijven kan je uitgeput en vermoeid maken.

campaign_tip
campaign_tip

Tip 4: Drink genoeg water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral als je buiten slaapt in de zon. Door transpiratie kan je lichaam veel vocht verliezen, wat kan leiden tot uitdroging en vermoeidheid.

campaign_tip
campaign_tip

Tip 5: Slaapomgeving

Creëer een comfortabele slaapomgeving als je buiten gaat rusten. Gebruik een zachte mat of ligstoel met kussens voor een goede slaaphouding. Zo voorkom je dat je wakker wordt met pijn in je nek of rug.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht