Spanje beperkt watergebruik in Catalonië door aanhoudende droogte

01 februari 2024, 14:00

De watervoorraad in Spanje loopt steeds verder terug. Foto: Lluis Gene/ANP/AFP

De autoriteiten in Catalonië nemen maatregelen om water te besparen, door de aanhoudende droogte. Er wordt een verbod ingesteld op activiteiten als het wassen van auto's en het bijvullen van lege zwembaden met kraanwater. Dat gaat gelden voor de circa 6 miljoen inwoners van zo'n tweehonderd plaatsen en steden in de kustregio, waaronder Barcelona.

De hoeveelheid water die burgers per dag mogen gebruiken, wordt verlaagd van 210 liter naar 200 liter. Boeren moeten op het land zelfs 80 procent minder water gaan gebruiken. De regionale leider Pere Aragonès kondigde de zogenoemde droogtenoodtoestand af nadat het waterpeil in reservoirs onder de grens was gezakt van 16 procent.

Strengere maatregelen verwacht

"We hebben nog nooit zo'n lange en intense periode van droogte gehad sinds de regenval wordt bijgehouden", zei Aragonès op een persconferentie. Als geen verbetering optreedt, kunnen strengere maatregelen volgen. Dan wordt het watergebruik in de welvarende kustregio nog verder teruggebracht.

In Catalonië wordt gevreesd voor een 'Dag Nul' waarop de situatie zo nijpend is dat water per schip moet worden aangevoerd. De autoriteiten zien dat niet als een structurele oplossing. Er worden miljarden uitgetrokken om de regio minder afhankelijk te maken van regen. Zo wordt geïnvesteerd in ontziltingsinstallaties, waar zoet water wordt gewonnen uit ondrinkbaar zout water.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht