De ultieme roadtrip door de Belgische natuur

24 mei 2022, 08:03

Bestemmingen
Kalmthoutse heide. Foto: Adobe Stock / Bram.

Ons land heeft tal van gebieden buiten de stad die zeer de moeite van het ontdekken waard zijn. Deze vijf pitstops mogen in elk geval niet ontbreken aan je roadtrip door het Belgische landschap!

Stop 1: Kom tot rust op de Kalmthoutse Heide

Dat je voor mooie Vlaamse natuur niet ver hoeft te zoeken, bewijst Grenspark Kalmthoutse Heide. Parkeer op Parking Noord en loop Wandelroute Ree als je echt heel het park wilt zien – met een lengte van 24 kilometer is dit de langste van de 25 bewegwijzerde wandelroutes. Hier kun je grenzeloos genieten van uitgestrekte naaldbossen van grove den, Corsicaanse den en zeeden, heidevelden die in augustus en september prachtig paars kleuren, open stuifzandvlaktes en donkere vennetjes.

Stop 2: Brouw je eigen avontuur bij Landschap de Liereman

Een uur verder naar het westen ligt Landschap de Liereman bij Oud-Turnhout. Je loopt hier mee op een blotevoetenwandeling, vleermuisavond of de Nacht van de Duisternis, waar je je bewust wordt van lichthinder en lichtvervuiling in de Vlaamse natuur. De rugstreeppad, sprinkhaanzanger en het zeldzame uitgebeten veenmos lijken zich daar weinig van aan te trekken en voelen zich prima thuis tussen de typisch Kempische vegetatie van natte en droge heide, elzenbroekbos, stuifduinen en gagelstruweel waarvan het heerlijke lokale gagelbier wordt gebrouwen.

Weergemiddelde juni Antwerpen

Stop 3: Waan je in een miniatuur woestijn in de Lommelse Sahara

Ruim dertig kilometer verderop is het gedaan met het typische landschap van de Kempen, want hier waan je je plotseling in de Sahara. Wie denkt dat de Lommelse Sahara niet meer is dan een miniatuur woestijn, heeft zand in de ogen: beklim hier een dertig meter hoge uitkijktoren, leef je uit in een speelbos en verwonder je over inventief gevlochten houtkunst.

Stop 4: Maak een langeafstandswandeling in Rivierpark Maasvallei

De route buigt naar het zuiden in het dorp Kessenich. Vanaf hier vormt de Maas veertig kilometer lang de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg. In Rivierpark Maasvallei kijk je uit over een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Het is een landschap waar je eindeloos in kunt struinen of fietsen over autovrije dijken. Krijg je geen genoeg van deze machtige rivier? Dan is de langeafstandswandeling van 137 kilometer die dit jaar is uitgeroepen tot Beste wandelroute van de Benelux wat voor jou.

Weergemiddelde de Kempen

Stop 5: Laat het bruisen in Natuurpark van de Bronnen

Parc Naturel des Sources in de Ardennen is een landschap van rivieren, uitgestrekte bossen en bronnen. Hier ontdek je ook het hoogveenlandschap van Fagne de Malchamps, de meest westelijke uitloper van het veel bekendere en drukke natuurgebied Hautes Fagnes (Hoge Venen).

Weergemiddelde juni de Ardennen

Lastminute vakantieparken in de Belgische natuur

Ben je opzoek naar een lastminute vakantiehuisje in de Belgische natuur? Hier vind je de parken allemaal op een rij.  Ideaal voor liefhebbers van rust, lange wandeltochten en natuur. Wil je na je wandeling in de natuur optimale luxe ervaren? Ga dan voor deze gîte in een kasteelhoeve met zwemvijver. Domaine sur les Sarts, in het hart van de Condroz, is een 18e-eeuwse kasteelhoeve omgebouwd tot verschillende luxe lodges en suites. De ideale plek om de streek te komen ontdekken terwijl je geniet van een hoog niveau van comfort. Een echt hoekje van het paradijs om bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden in het hart van de natuur. 

Bron: Columbus / TCE

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht