April 2021: zonnig en droog, maar wel uitzonderlijk koud

03 mei 2021, 18:00

Terugblik
April verliep overwegend zonnig, maar het was wel kouder dan gebruikelijk. Foto: Marijke Broothaers

De eerste helft van april verliep nog wat wisselvallig, maar daar was in het restant van de maand geen sprake meer van. Het was namelijk zo goed als droog met flink wat ruimte voor de zon. Ondanks de steeds krachtigere zon in het voorjaar bleef de temperatuur behoorlijk achter. Het werd namelijk de koudste aprilmaand sinds 1986!

Van warm lenteweer, was met uitzondering van twee uitschieters deze maand, geen sprake. Een dominante noordelijke wind was verantwoordelijk voor de aanvoer van koude lucht vanuit Scandinavië en zelfs het noordpoolgebied. De frisse wind zorgde ervoor dat deze aprilmaand de koudste sinds 1986 is geworden. Toen kwam het maandgemiddelde slechts uit op 6,6 graden. Dit jaar werd het gemiddeld 7,3 graden en dat is ongeveer 3 graden kouder dan gebruikelijk. In de nachten kwam het geregeld tot vorst en de gemiddelde minimumtemperatuur was zelfs 3,5 graden lager dan gebruikelijk.

Maximum- en minimumtemperatuur in april 2021 in Ukkel
Maximum- en minimumtemperatuur in april 2021 in Ukkel

De minimum- en maximumtemperatuur in Ukkel

In de hele aprilmaand zijn er op het hoofdmeetstation in Ukkel maar zeven dagen geteld waarop er neerslag viel. Daarmee vestigde april zich op een gedeelde vijfde plek in de top-10 met minste neerslagdagen sinds 1901. In 2007 was er geen enkele dag in Ukkel met neerslag. In 1935 daarentegen was het bijna elke dag raak met in totaal 29 neerslagdagen.

Neerslagsom in april in Ukkel
Neerslagsom in april in Ukkel

Neerslaghoeveelheden gemeten in Ukkel

Witte wereld in april? Dit jaar gebeurde het meerdere keren

De neerslagdagen kwamen vooral aan het begin van de maand voor. Naast regen viel er ook winterse neerslag en in Ukkel kwam tijdens drie dagen ook sneeuw uit de lucht dwarrelen. Dit zorgde op 6 april zelfs voor een sneeuwdek van 6,5 centimeter. Voor de laatste keer dat dit in april op het hoofdstation gebeurde moeten we meer dan 100 jaar terug in de tijd: in 1913 lag er een sneeuwdek van 10 centimeter. De meeste sneeuw lag er dit jaar op 7 april in de Ardennen. Op Mont-Rigi lag maar liefst 22 centimeter. De laatste keer dat er zo’n dik pak sneeuw lag was op 29 april 1985 met 22,5 centimeter.

De natste dag in Ukkel was 10 april met 18,3 millimeter regen. Deze enkele dag is daarmee verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale hoeveelheid neerslag in april! Ook elders was het toen regenachtig en in Presles werd zelfs 31,4 millimeter genoteerd. Dit was ook de enige dag waarbij de zon voor geen enkel uur te zien was. Dit soort grijze en regenachtige dagen hebben we de rest van de maand niet meer gezien.

Dagelijkse zonuren in april 2021 in Ukkel
Dagelijkse zonuren in april 2021 in Ukkel

Vooral het tweede deel van de maand verliep in Ukkel en ook in andere delen van het land met zonnig weer.

Zonnig slot van de maand

Tijdens de tweede helft van de maand hadden we namelijk te maken met een heel rustig weerbeeld. Er stond relatief weinig wind en het bleef op de meeste plaatsen droog met flink wat ruimte voor de zon. De zon scheen dit jaar bijna 30 uur meer dan gemiddeld in april: 198 uur versus een gebruikelijke 171 uur. Op 27 april konden we het langst genieten van de zon met net iets meer dan 13 uur op de teller, maar ook tijdens andere dagen was het flink zonnig met circa 12 uur zonneschijn. De zon was het vaakst te zien in de uithoeken van het land: vlak aan zee en in de Gaumestreek.

Hoofdfoto: Marijke Broothaers

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht