Inhaalslag van de zomer in september

01 oktober 2021, 14:03

Na een koele en wisselvallige zomer konden we in september toch nog van een mooie (na)zomerse periode genieten. September is een echt overgangsseizoen, maar de zomerse invloeden waren dit jaar dominant. Voordat de herfst in volle gang komt, kijken we nog even terug naar de septembermaand in deze terugblik.

Precies toen de zomervakantie ten einde was gekomen en de meesten weer op kantoor of in de schoolbanken zaten, wist de temperatuur de stijgende lijn te vinden en brak in België een periode met aangenaam nazomerweer aan. Vijf dagen lang was het op grote schaal zomers warm met veel ruimte voor de zon. De warmste dag van de maand was 8 september met temperaturen die plaatselijk richting 30 graden gingen! In Begijnendijk werd het maar liefst 29,6 graden. Op het hoofdstation in Ukkel steeg het kwik toen naar 27,5 graden. Zelfs in de zomermaanden bij uitstek werden deze waarden niet bereikt: in juli en augustus viel de hoogste temperatuur ongeveer een graad lager uit.

Temperatuur in September

September verliep warm

Na die nazomerse periode zette de temperatuur een lichte daling in om veelal rond een graad of 20 uit te komen, maar dit was altijd nog aan de warme kant voor de tijd van het jaar. Samen met het vleugje zomer tijdens de eerste helft van september zorgt dit ervoor dat de maandgemiddelde temperatuur uitkomt op 16,6 graden. In vergelijking met het gemiddelde van 15,7 graden verliep september dit jaar dus behoorlijk warm. Daarmee komt dit jaar op een vierde plek in de lijst met warmste septembermaanden ooit gemeten.

Warm septemberweer - Wijngaarden - Nazomeren - België

Genieten van de zon tussen de wijngaarden in Voeren, Limburg. Foto: AdobeStock / Naj

Heerlijk buitenweer met nauwelijks regen

Bij deze temperaturen was het vaak erg aangenaam om buiten te zijn, want er viel deze maand vrijwel geen neerslag. In de hele septembermaand viel in Ukkel slechts 26 millimeter regen. Daarmee verliep september een stuk droger dan gemiddeld. Normaal valt er zo’n 65 millimeter regen in de hele maand. Het contrast met de kletsnatte zomer kan bijna niet groter. In de maanden juni, juli en augustus werd telkens meer dan 100 millimeter in de regenmeters verzameld. Door een aantal regen- en onweersbuien is plaatselijk wel iets meer regen gevallen. Op 15 september trokken voornamelijk over Wallonië een aantal felle buien. In de buurt van Aarlen werd 41,0 millimeter gemeten.

Maandterugblik september - Neerslag Ukkel - Droge septembermaand

Top-3 notering voor de zon

Vanwege het overwegend kalme en droge nazomerweer was de zon ook geregeld van de partij. In de hele maand scheen de zon net iets meer dan 192 uur. Dit is bijna 40 uur meer dan gebruikelijk voor september! Alleen in juni en april was de zon dit jaar vaker te zien. Aan het einde van de maand liep het aantal zonuren wel iets terug door het korter worden van de dagen en toenemende wisselvalligheid.

Maandterugblik - Zonnige september - Zonuren

Hoofdfoto: Mia Verleye

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook