Zonnepanelen schoonmaken: wel of niet doen?

31 mei 2023, 16:06

Energie
Vies zonnepaneel. Foto: Adobe Stock / wichientep

Ben jij eigenaar van zonnepanelen? Dan ben je natuurlijk spekkoper met zonnig en droog weer. Toch kan de opbrengst van je panelen bij langdurig droog weer teruglopen, doordat ze vies worden door stuifmeel, vogelpoep en stof. Doe je er goed aan ze dan schoon te maken of is dat niet verstandig?

Er doen verschillende verhalen de ronde over het wel of niet schoonmaken van zonnepalen. Of het nuttig en verstandig is om jouw zonnepanelen schoon te maken is afhankelijk van jouw situatie. Hieronder bespreken we een aantal factoren die jou kunnen helpen de keuze te maken om wel of niet je panelen te reinigen.

1. Hoe vies zijn jouw panelen?

Allereerst hangt het ervan af hoe vies je panelen zijn of het rendabel is om ze schoon te maken. Zitten je panelen onder de vogelpoep, een dikke laag stuifmeel of groene aanslag dan is het al snel zinvol om jouw panelen schoon te maken. Zeker als het lange tijd droog blijft kan de vervuiling aankoeken. En na de winter kan groene aanslag hardnekkig blijven plakken op jouw panelen, zeker langs de onderrand. Ook een flinke regenbui spoelt je paneel dan niet meer schoon.

2. De hellingshoek van je panelen

Liggen jouw panelen op een plat dak? Dan zijn ze waarschijnlijk geplaatst onder een flauwe hoek. Hierdoor spoelt vervuiling tijdens een regenbui moeizaam van je zonnepanelen af. Zijn ze geplaatst op een stijl dak dan spoelen je panelen over het algemeen veel beter schoon en is schoonmaken niet of minder vaak nodig.

3. Kun je er makkelijk bij?

Een plat dak is vaak goed en veilig toegankelijk voor het schoonmaken van zonnepanelen. Liggen de panelen hoog op een stijl dak dan wordt dit een ander verhaal en is het riskant om het dak op te gaan. Een alternatief hiervoor is het gebruiken van een telescoopsteel met een zachte borstel waar je de tuinslang op aan kunt sluiten. Hiermee kun je van onderaf jouw zonnepanelen schoonmaken.

4. De juiste aanpak

Een argument om je zonnepanelen niet schoon te maken is het risico op het beschadigen van jouw panelen. Hier zit zeker wat in, want een kras op je dure panelen is snel gemaakt. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier aan de slag te gaan. Doe dit als volgt:

  • Spoel eerst de ergste vervuiling af door ze met de tuinslang af te spoelen of er een emmer water overheen te gieten.
  • Gebruik een zachte en schone spons of zachte borstel én alleen water om ze schoon te maken.
  • Ververs je water regelmatig en spoel je spons goed uit, zodat je zeker bent dat er geen vuiltjes op je spons zitten die krassen kunnen veroorzaken.
  • Ga alleen aan de slag als het bewolkt is of de zonnepanelen in de schaduw liggen. In de zon kunnen de panelen 80 graden worden, waardoor je je eraan kan branden en er staat dan veel spanning op.

5. Het risico van kalkaanslag

Kraanwater kan, afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio, kalkaanslag veroorzaken op jouw panelen. Toch schermt deze aanslag jouw panelen minder af van de zonnestralen dan dat vuil zoals stuifmeel, (sahara)stof en vogelpoep dat doen.

Wil je voorkomen dat er kalkaanslag op jouw panelen ontstaat? Dan kun je overwegen om osmose-water te kopen. Dit is ontkalkt water en daardoor zal geen kalkaanslag achterblijven op jouw panelen. Professionele schoonmakers van zonnepanelen zullen altijd osmose-water gebruiken. Zie je de klus zelf niet zitten, bijvoorbeeld omdat je er niet veilig bij kan, dan kun je dus ook altijd zo’n schoonmaakbedrijf inhuren. Weeg dan wel af of de kosten die je daarvoor maakt opwegen tegen het hogere rendement dat je haalt door schone zonnepanelen te hebben. Het rendementsverlies kan zomaar om 10% gaan!

Wanneer jij water opvangt met regentonnen kun je ook gebruiken van regenwater om je panelen te reinigen. Hier zit net als osmose-water geen kalk in.

6. Wat moet je niet doen?

Er zijn een aantal zaken die je echt niet moet doen bij het schoonmaken van je zonnepanelen:

  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen, die kunnen de coating aantasten doordat ze inbijten of krassen veroorzaken.
  • Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten en probeer zo min mogelijk op de panelen te leunen.
  • Gebruik geen hogedrukspuit, dit kan je paneel beschadigen.
  • Maak geen gebruik van schuursponsjes of krabbers, maar gebruik een zachte spons.
  • Een koude straal water spuiten op warme zonnepanelen, want door het temperatuurverschil kunnen ze barsten. Wacht tot ze in de schaduw liggen en genoeg zijn afgekoeld.
Foto: Adobe Stock / Lohrbach
Foto: Adobe Stock / Lohrbach

7. Hoe vaak moet je schoonmaken?

In de lente en de eerste helft van de zomer zit er zoveel stuifmeel in de lucht dat je panelen na een schoonmaakbeurt al erg snel weer vies kunnen worden. Hou er dus rekening mee dat je de klus vaker moet herhalen. Wij raden aan om in ieder geval één schoonmaakbeurt per jaar te doen. Doordat je hiermee hardnekkig aangekoekt vuil verwijdert, zal de vervuiling die daarna erop komt minder goed hechten aan je panelen. En een flinke plensbui doet dan al wonderen om de lichte vervuiling eraf te spoelen. Komt die bui niet dan kan even snel de panelen afspoelen met de tuinslang al voldoende zijn.

8. De beste tijd voor schoonmaken

Het verwijderen van hardnekkig vuil op je zonnepanelen kun je het beste doen in de vroege lente. In de tweede helft van maart begint het half jaar waarin de opbrengst van zonne-energie het hoogst is. Bovendien zit er na de winter vaak groene aanslag op de panelen.

Daarnaast is het dus raadzaam op je panelen tijdens lange droge periodes in de maanden april-september vaker schoon te maken, zodat je een optimaal rendement houdt.

Ons advies

Zijn jouw panelen goed bereikbaar of makkelijk schoon te maken met behulp van een telescoopsteel? Steek dan zeker wat tijd en energie in deze schoonmaakplus en je krijgt er extra zonne-energie voor terug. Hou je daarbij wel aan bovenstaande adviezen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur