Weekverwachting: tot vrijdag zeer wisselvallig

01 april 2024, 11:50

Weekverwachting
Lekker wandelen in het voorjaar, foto Ton Wesselius

Het lange paasweekend was bij tijden best fraai met zonnige momenten en vooral zondag aangename temperaturen. De komende dagen is dat beeld totaal anders, want er trekken veel buien over ons land. Pas eind van de week wordt het weer warmer.

Vandaag is er veel bewolking met in het oosten eerst nog een tijdje wat regen of motregen. Later breekt de zon af en toe door. Met maximaal een graad of 13 is het niet te zacht voor begin april. Lees verder het gedetailleerde weer in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag flink wat buien

Die drogere periode is van korte duur. Dinsdagochtend bereikt een nieuw gebied met buien namelijk het westen, elders kan de zon nog eventjes doorbreken. De buien trekken 's middags langzaam over ons land en dan is het in veel regio's wisselvallig weer. Vooral in het oosten en noordoosten kan uit actieve buien lokaal veel neerslag vallen, mogelijk rond de 10 millimeter. Vanaf de namiddag wordt het vrijwel droog en schijnt vooral in de kustgebieden de zon nog even flink.

Het waait verder best wel stevig met kracht 3 tot 5 uit het zuidwesten, dat is een matige tot vrij krachtige wind. In de kustgebieden kan de wind soms zelfs even windkracht 6 bereiken. Daarbij ligt de middagtemperatuur rond 12 graden tijdens droge perioden, maar in een bui is het nauwelijks 10 graden. De Hoge Venen haalt sowieso amper de grens van 10 graden.

Stevige buien op woensdag

Ook woensdag wordt bepaald geen dag voor een lekkere lentewandeling. ‘s Ochtends trekt een gebied met wat regen van zuidwest naar noordoost over ons land, waarna de zon weer even tevoorschijn komt. De temperatuur stijgt dan naar maximaal 15 graden in het centrum van ons land en de Kempen. Spoedig komen daarna buien tot ontwikkeling en hier kunnen vooral in de tweede middaghelft een paar stevige exemplaren bij zitten, in het noorden en noordoosten met kans op onweer en flinke windvlagen. Het zuiden lijkt iets droger te blijven met daar vaker zonneschijn.

Donderdag ronduit wisselvallig

Donderdag wordt in België waarschijnlijk de minste dag van deze week. Met een stevige wind is het een komen en gaan van buien, waarbij het vooral over het westen soms ook langere tijd kan regenen. Van donderdagochtend tot en met de nacht naar vrijdag komt lokaal wel 15 tot 20 millimeter regen omlaag. We krijgen de zon verder nauwelijks te zien en dat heeft ook effect op de temperatuur: het wordt op de meeste plaatsen niet warmer dan een graad of 13, in de Ardennen zelfs amper een graad of 10. De wind is zuid tot zuidwest en meestal matig, langs de kust van tijd tot tijd vrij krachtig.

Daarna een stuk warmer?

Vrijdag en zaterdag blijft de wind uit een zuidelijke richting waaien. Een flinke portie warmere lucht kan dan over ons land uitstromen: zaterdag kunnen de maxima zelfs uitkomen op ruim 20 graden landinwaarts en langs de grens met Nederland. Er bestaat zelfs een kleine kans op waarden van 22-24 graden. Die weersverwachting is trouwens nog wel wat onzeker, want de grens met veel koudere lucht blijft dichtbij liggen. Hoe warm het uiteindelijk kan worden zal de komende dagen moeten blijken. We zien de zon in elk geval wel vaker tevoorschijn komen en daarbij wordt de buienkans gedurende enkele dagen kleiner.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht