Premier oostelijke regering Libië: meer dan 2000 doden door storm Daniel

11 september 2023, 20:31

Noodweer in Libië. Foto: ANP / AFP / MAHMUD TURKIA

In Libië zijn volgens de leider van de oostelijke regering in het land meer dan 2000 mensen omgekomen als gevolg van de zware storm Daniel. Premier Osama Hamad zei dat op de televisiezender al-Masar.

"Het aantal vermisten ligt in de duizenden, en het aantal doden overschrijdt de 2000", zei Hamad. Hij gaf daarbij geen bron op voor de cijfers. Eerder op maandag werden 150 doden gemeld. De beide rivaliserende regeringen van het land hebben drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Libië kent twee regeringen. In het westen van het land zetelt een door de VN erkende regering in Tripoli. In het noordoosten zetelt de regering van Hamad.

Noodtoestand

Storm Daniel leidde tot overstromingen in het oosten van het land. Onder meer de steden Derna en Benghazi werden getroffen. Hamad reisde maandag naar Derna om een beeld van de situatie te krijgen. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Op beelden is te zien hoe mensen hun toevlucht hebben gezocht op de daken van huizen en hoe auto's worden meegevoerd door het water. Ook zijn wegen verwoest. Volgens getuigen steeg het water tot 3 meter hoogte in Derna. Vier belangrijke havens in het land zouden zijn gesloten. Scholen blijven uit voorzorg gesloten en er is een avondklok ingesteld.

Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden. Qatar stuurt hulptroepen naar Libië voor de reddingswerkzaamheden. De VN-missie in Libië zei de situatie te monitoren en waar nodig ondersteuning te bieden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht