Tienduizenden huizen in Nieuw-Zeeland zonder stroom door cycloon

13 februari 2023, 09:10

Nieuw-Zeeland. Foto: Adobe Stock / FreezeFrames.

Tienduizenden huizen in het noorden van Nieuw-Zeeland zitten zonder elektriciteit, doordat een krachtige cycloon het land nadert en veel wind en hevige regenval veroorzaakt. Het oog van cycloon Gabrielle wordt maandag aan het einde van de dag (lokale tijd) of dinsdagochtend voor de kust van Auckland verwacht, de grootste stad van het land.

Overheidsfunctionarissen waarschuwen mensen zich voor te bereiden op hoge golven, overstromingen, omvallende bomen en aardverschuivingen. Sommige bewoners in laaggelegen gebieden ten noorden van Auckland en aan de oostkust van het Nieuw-Zeelandse noordeiland is aangeraden om hun spullen te pakken en tijdelijk elders te verblijven.

"Het ergste moet nog komen", zei premier Chris Hipkins maandag in hoofdstad Wellington tegen verslaggevers. "We moeten ons aanpassen en reageren zodra het weer waarmee we te maken hebben verandert."

Huizen zonder stroom, vluchten geannuleerd

In totaal zitten zo'n 46.000 huizen zonder stroom. Air New Zealand heeft 509 vluchten geannuleerd, maar heeft aangegeven dat vluchten dinsdag worden hervat indien het weer verbetert.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht