Weekverwachting: wisselvallig en vrij warm weer

13 mei 2024, 09:45

Weekverwachting
Deze week trekken felle buien over. Foto: Nandi Raaphorst

Na een prachtig weekend met veel zon, verloopt deze nieuwe week een stuk minder zonnig en wisselvalliger. Er trekken dagelijks buien of regengebieden over en de maxima liggen tussen 17 en 20 graden, maar vanmiddag en morgen lokaal nog flink hoger.

De week is nog fraai begonnen met zonnige perioden en maxima die vanmiddag uitkomen rond een graad of 22. In de Kempen is lokaal zelfs 24-25 graden mogelijk. Gedurende de namiddag en vanavond neemt wel de kans op enkele stevige buien toe met kans op onweer. Ook zijn windvlagen mogelijk. Deze buien komen de eerste warmte verdrijven.

Voor alle details over het weer vanmiddag en vanavond kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag eerst nog warm

Dinsdagochtend verloopt eerst nog droog met in een groot deel van ons land nog wat zonneschijn. De temperatuur stijgt daarbij vrij snel en schommelt rond de middag al tegen 20 graden. 's Middags trekt een gebied met (buiige) regen het zuidwesten van het land binnen, waardoor de namiddag nat verloopt. Het is eerst wel nog vrij warm met maxima van 20 graden in het zuiden tot plaatselijk 25 graden in het noordoosten van ons land. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit zuidelijke richting.

Woensdagochtend hebben we nog steeds te maken met het regengebied dat boven België ligt. Plaatselijk kan tot wel 20 tot 25 millimeter neerslag vallen. In de loop van de middag trekt de regen stilaan richting Nederland weg, waarna zonnige momenten en nog enkele buien elkaar afwisselen. De temperatuur zet ten opzichte van de voorgaande dagen een daling in: het wordt maximaal nog 16 graden vlak aan zee en in de Ardennen tot 20 graden in het centrum van ons land. De wind waait zwak met kracht 1 of 2 uit richtingen tussen zuid en west.

Aanhoudend wisselvallig

De langere termijn staat in het teken van wisselvallig, maar vaak wel zeer groeizaam weer. Dagelijks komt het tot stevige buien waarbij vooral aanstaande vrijdag regionaal flink wat regen kan vallen. Komend weekend en tijdens de pinksterdagen krijgt de zon iets meer ruimte en dan is vooral in de kustregio's de buienkans kleiner. Onder invloed van een zuid- tot zuidoostenwind blijft de temperatuur wel redelijk op niveau. De maxima komen meestal uit rond 19 graden, wanneer het zonnetje wat langer doorbreekt is dan 20 tot 22 graden mogelijk in het centrum en noorden van ons land.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht