Meteovista
Meteovista
  Scheurende huizen door droogte

  Steeds meer scheurende huizen door droogte

  Aangemaakt: 15 sep 2020, 14:45 uur

  De droogte leidt steeds vaker tot schade aan huizen. Dat zegt de Belgische professor hydrologie Marijke Huysmans tegen de VRT. Als ze kijkt naar haar land, zijn de problemen het grootst in een deel van Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

  “Het probleem doet zich vooral voor in gebieden met plastische kleien in de ondiepe ondergrond. Die zijn gevoelig voor volumeverandering. Als het heel nat is, zwellen ze op en als het heel droog is, krimpen ze”, aldus Huysmans. “Daardoor kan de grond verzakken, een huis scheef komen te staan en dan komen er barsten.”

  Het probleem vraagt volgens Huysmans om een structurele aanpak. “We moeten iets doen aan het dalende grondwaterpeil. We moeten beter voor de bodem zorgen, zodat die minder gevoelig wordt voor droogte. Klimaatverandering gaat dit probleem alleen maar groter maken. We kunnen geen dag wachten om hiermee aan de slag te gaan.”

  De Vlaamse regering heeft in juli een eerste schijf van 75 miljoen euro vrijmaakt om het droogteprobleem aan te pakken, onder de noemer Blue Deal.

  Foto: ANP / Catrinus van der Veen

  Door: ANP