Evacuaties in twintig woningen in West-Vlaanderen

16 november 2023, 13:25

De grote hoeveelheid regenwater zorgt lokaal voor problemen in België. Foto: AFP/Kurt Desplenter

De crisiscel in West-Vlaanderen heeft beslist om uit voorzorg ongeveer twintig woningen te evacueren. Het gaat om woningen in de plaats Noordschote, waar straten onder water staan als gevolg van de hevige regenval, meldt Belga.

Woensdag werd in andere plaatsen in het gebied ten noorden van Ieper ook al verzocht om woningen te evacueren. Toch bleken niet alle bewoners bereid te zijn om hun huis te verlaten. "De crisiscel wijst erop dat dit nu nog in veilige omstandigheden kan gebeuren. In een volgende fase wordt dit veel moeilijker", klinkt het.

De dorpen liggen dicht bij het natte natuurgebied de Blankaart. Op sommige plekken liep er al water over de dijken, hoewel die zelf stand lijken te houden. Mogelijk zakt de dijk later alsnog in door de voorspelde regen. In het geval dat meer overstromingen volgen, staat de Antwerpse brandweer paraat om mensen te helpen. Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen worden dijken verhoogd of bijgebouwd. Tegelijkertijd wordt flink gepompt om het overtollige water af te voeren. Om verzakkingen in de oevers te voorkomen kan dit echter niet te snel.

Donderdag viel er minder regen in de regio dan van tevoren voorspeld, waardoor het waterpeil enigszins kon stabiliseren. Vanaf zaterdag wordt er echter weer meer regen voorspeld.

Verzwakte dijk langs het kanaal Gent-Brugge

Door de extreme hoeveelheid regen is in België een dijk verzakt langs het kanaal Gent-Brugge. Dat meldt persbureau Belga. De verzakking leidt niet direct tot overstromingen, maar het nabijgelegen voet- en fietspad is wel afgesloten. Het is onduidelijk of de dijk nog verder zal scheuren.

De rechterrijstrook van de Zelzatetunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen is afgesloten door het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. Volgens een woordvoerder is er schade ontstaan aan het wegdek doordat er hoge druk staat op de voegen van de tunnel. De rijstrook blijft dicht tot na het weekend vanwege vooraf ingeplande herstelwerkzaamheden.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista