Weekendweer: koude start van zonnige zaterdag

18 maart 2021, 13:23

Het weekend start zaterdag met in de vroege ochtend vorst op uitgebreide schaal. In de Oostkantons zijn zelfs minima rond -10 graden mogelijk. Overdag wordt het 4-8 graden. Daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld bestaat uit wolken en zon. In de nacht naar zondag en zondagochtend is kans op een beetje regen. In Ardennen kan (smeltende) sneeuw vallen.

Na een zonnige vrijdag met een middagtemperatuur van 4-9 graden volgt een koude nacht. Op veel plaatsen gaat het licht vriezen en in het oosten komt het regionaal tot matige vorst met minima onder -5 graden. In de Hoge Venen en Oostkantons zijn zeer lokaal zelfs minima rond -10 graden mogelijk.

Zaterdagochtend begint de astronomische lente en is het op veel plaatsen zonnig, maar vanaf het noorden neemt de bewolking toe. Op de meeste plaatsen blijft het tot de avond droog. Het wordt circa 7 graden bij een zwakke tot matige noord(west)enwind. In de Ardennen wordt het 3-5 graden.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag kan een beetje regen vallen. Door de bewolking blijft de temperatuur in Vlaanderen enkele graden boven het vriespunt. In de Ardennen liggen de minima rond het vriespunt en valt neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw.

Natte start op zondag

Zondag start regenachtig. Vanaf het noorden wordt het in de namiddag droog en komt er waarschijnlijk ook nog wat ruimte voor de zon. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, noordwestenwind en met 8-9 graden in Laag- en Midden-België wordt het iets warmer dan zaterdag. In de Ardennen wordt het 4-6 graden.

Na het weekend loopt de temperatuur geleidelijk verder op, maar tijdens een heldere nacht kan het regionaal nog een keertje tot vorst komen.

Meer details over het weer van vandaag en volgende week lees je in het weerbericht België.

Foto: Elly Theunissen

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook