Meteovista
Meteovista
  02db8a5c-revers_jr-samenstand-jupiter-saturnus-1280x600

  Jupiter en Saturnus, samenstand niet zichtbaar

  Aangemaakt: 21 dec 2020, 07:34 uur

  De planeten Jupiter en Saturnus staan vanavond zeer dicht bij elkaar, maar deze unieke gebeurtenis zal helaas niet zichtbaar zijn. Het is bewolkt en op veel plaatsen valt lichte regen of motregen. Ook voor morgenavond zijn de weersvooruitzichten zeer ongunstig.

  De samenstand van de twee planeten zou eind van de middag te zien zijn geweest vanaf ongeveer zonsondergang (rond 16:30 uur) tot circa 19:00 uur aan de zuidwestelijke horizon. Tijdens het hoogtepunt, rond 18:00 uur, staan de planeten op het oog zo dicht bij elkaar dat het lijkt alsof ze elkaar net aanraken.

  Er is echter niets van te zien, want het is in het gehele land geheel bewolkt. Daarbij valt soms wat lichte regen of motregen.

  Morgenmiddag ook geen kans

  Morgen aan het einde van de middag was er nog een kijkoptie. De twee planeten staan dan rond 17:15 uur maar net iets minder dicht bij elkaar dan vandaag om 18:00 uur. Helaas is het ook dan bewolkt en op veel plaatsen regen.

  De dagen daarna komen Jupiter en Saturnus weer steeds verder van elkaar te staan. Bovendien valt het kijkmoment steeds eerder op de middag en zullen Jupiter en Saturnus vanwege het daglicht niet meer zichtbaar zijn.

  Samenstand Jupiter en Saturnus optische illusie

  Bij de samenstand van Jupiter en Saturnus staan de planeten op het oog heel dichtbij elkaar, maar dat is eigenlijk een optische illusie. Omdat wij vanaf de aarde naar het heelal kijken lijkt de ruimte een plat vlak. We zien dus geen diepte. In werkelijkheid liggen de banen van de twee planeten ver uit elkaar. Gemiddeld is de afstand tussen Jupiter en Saturnus ongeveer 646 miljoen kilometer. Dat is bijna 1700 keer verder dan de maan van de aarde staat.

  Gebeurtenis een zeldzaamheid

  Ongeveer eens in de 20 jaar staan Jupiter en Saturnus samen aan de hemel, maar de twee planeten staan zelden zo dicht bij elkaar. Daarnaast is de samenstand vaak niet te zien door het felle licht van de zon. De laatste keer dat Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar stonden was in 2000. Het fenomeen was toen niet zichtbaar vanwege de korte afstand tot de zon. In 1980 en 1981 waren Jupiter en Saturnus maar liefst drie keer in acht maanden tijd naast elkaar te zien, maar ze stonden toen wel tien keer zover uit elkaar als dit jaar.

  De volgende samenstand van Jupiter en Saturnus vindt op 31 oktober 2040 plaats. De afstand tussen de hemellichamen is dan elf keer zo groot als nu. De volgende keer dat de planeten zo dicht bij elkaar staan als dit jaar, zelfs nog dichterbij elkaar, is 15 maart 2080. Alleen kinderen maken een goede kans dit mee te maken.

  Bron: hemel.waarnemen.com, Meteovista

  Foto: Adobe Stock / revers_jr

  Door: Johnny Willemsen