Weekverwachting: later in de week warm lenteweer?

22 april 2024, 14:50

Weekverwachting
Koud en nat lenteweer. Foto: Toon Boons

We hebben de komende dagen te maken met wisselvallig en relatief koud lenteweer. Vooral woensdag is een gure dag met veel buien en lage maxima. Later in de week zijn er wel signalen voor een warmer weertype. Hier lees je alle details.

De week is wisselvallig van start gegaan met buien en droge perioden met zon. Maandagavond wordt het droog en het klaart breed op. Tijdens de nachtelijke uren koelt het flink af: op grote schaal gaat het namelijk licht vriezen. In de Ardennen komt het mogelijk tot matige vorst, minima lager dan -5 graden.

Dinsdag gaat zonnig en vrij koud van start. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk toe en later op de avond en tijdens de nacht naar woensdag trekt een gebied met buien over het land. Het wordt 7 graden op de Ardense toppen tot 9 of 10 graden elders. Ter vergelijking: maxima rond 15 of 16 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Buiige en koude woensdag

Woensdag overdag hebben we nog met talrijke buien te maken. Tijdens een bui kan het hagelen en in Hoog-België is een vlok smeltende sneeuw niet uitgesloten. Het kwik komt niet hoger uit dan 9 graden, tijdens de buien is het een aantal graden kouder. In de Ardennen wordt het maximaal 5 graden.

Ook donderdag moeten we rekening houden met enkele buien. In de loop van de namiddag lijkt het een stuk droger te worden en kan de zon nog geregeld schijnen. Het wordt met 9 tot 11 graden een fractie minder koud dan de dagen daarvoor, maar het blijft fris voor de tijd van het jaar. In de Ardennen liggen de maxima tussen 7 en 9 graden.

Hogere maxima

De dagen daarna laten we de noordelijke windrichting achter ons en zoekt de wind wat meer de zuidhoek op. Hiermee wordt zachtere lucht aangevoerd en dat is duidelijk terug te zien aan de temperatuur. Vrijdag is het nog fris met 8 tot 13 graden, maar in het weekend kan het weer ruim 15 graden worden in bijna heel het land. Er blijven wel enkele buien mogelijk, maar het is ook vaak droog met ruimte voor de zon. Dan is het al snel heerlijk weer om er op uit te trekken.

Met ons uitgebreide weerbericht blijf je dagelijks op de hoogte van de weerdetails in jouw regio.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht