Dit wordt het weer tijdens de Pinksterdagen

22 mei 2023, 16:00

Foto: Henk Groenewoud

Momenteel is het vrij fris voor de tijd van het jaar, maar later in de week wordt het weer warmer. Hoe warm het Pinksterweekend verloopt en het weerbeeld daarbij lees je in dit artikel.

Door een noordenwind zijn de maxima de komende dagen laag voor eind mei. Dinsdag en woensdag komt de middagtemperatuur op 14 tot 17 graden uit. In aanloop naar de Pinksterdagen komt het kwik met 17 tot 21 graden op zaterdag wat hoger uit. Het blijft deze dagen droog en de zon is vaak van de partij. Meer details over het weer tijdens de dagen voor Pinksteren lees je in onze weekverwachting.

Hoge zonkracht

Dat de dagen in aanloop naar Pinksteren vrij fris verlopen wil niet zeggen dat je niet kan verbranden. De temperatuur heeft namelijk niets te maken met de zonkracht. Smeer je dus ook deze dagen goed in als je enige tijd in de zon doorbrengt. De zon is met zonkracht 6 erg fel. In het zuiden kan deze week de zon een UV-index 7 halen. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Lees ook: de kracht van de zon

Grote onzekerheid tijdens Pinksterdagen

Zondag, Eerste Pinksterdag is de verwachting in temperatuur nog vrij onzeker. Mogelijk stijgt de temperatuur in het zuidoosten naar 25 graden, maar er is ook een kans dat de temperatuur hier een stuk lager uitkomt. Vlak aan zee wordt het door aanwezigheid van een frisse noorden- tot noordoostenwind naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder warm.

Op Tweede Pinksterdag is de onzekerheid in temperatuur nog groter. Dit komt omdat ons land zich momenteel in de buurt van warme lucht vanuit het zuiden en koudere lucht in het noorden bevindt. Momenteel zijn er modelberekeningen die voor maandag slechts 12 graden berekenen voor het midden van het land terwijl er ook berekeningen zijn die op 25 graden uitkomen. De hoogste middagwaarden worden naar alle waarschijnlijkheid verwacht in het zuidoosten van het land.

Conclusie

Ondanks de verwachting in temperatuur tijdens de Pinksterdagen nog erg onzeker is kan wel met zekerheid worden gezegd dat het deze dagen zonnig verlopen en de kans op een bui is zeer klein.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht