Meteovista
Meteovista

  Vakantieweer Europa: zo wisselvallig is het komende tijd in de landen om ons heen

  Aangemaakt: 23 jul 2020, 07:19 uur

  In onze streken wil het met het warme en zonnige zomerweer maar niet lukken. Dit in tegenstelling tot het vakantieweer in andere delen van Europa. In dit artikel lees je op welke vakantiebestemmingen het goed toeven is en waar je beter een paraplu in je tas kan stoppen.

  Vakantiegangers die thuisblijven of een bestemming relatief dicht in de buurt hebben uitgezocht, moeten de komende dagen rekening houden met wisselvallig zomerweer. Zeker tijdens het weekend is het van Bretagne tot en met het zuiden van Scandinavië ronduit wisselvallig met regen- en onweersbuien. Ondanks de wisselvalligheid is de temperatuur normaal voor deze tijd van het jaar met waarden van 20-25 graden.

  Zondag is het in Duitsland erg wisselvallig en alleen Beieren lijkt de dans deels te ontspringen. Hetzelfde geldt voor Frankrijk. In het noordwesten is het wisselvallig, maar ten zuiden van Dijon is het overwegend droog met flink wat zon en maxima van 28-30 graden. Wie op zoek is naar warm en zonnig vakantieweer in Europa kan dus het beste richting het zuiden reizen.

  Na het weekend neemt de buiigheid in onze streken iets af, maar volledig droog wordt het niet. Tussen de buien door bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en wolken. Het is dan prima weer om buiten iets te ondernemen, maar het is wel aan te raden om voor vertrek het meest actuele weerbericht te checken zodat je niet verrast wordt door een bui. Voor de tweede helft van komende week laat de verwachting warmer, zonniger en droger weer zien.

  Foto: Adobe Stock / Massimo de Candido

  Pittige buien in Centraal-Europa

  In de Alpenlanden schijnt de zon regelmatig en komen stapelwolken tot ontwikkeling. Zeker in de bergachtige gebieden kunnen deze stapelwolken gedurende de middag uitgroeien tot fikse regen- en onweersbuien. De meeste buien zijn weggelegd voor Oostenrijk. In Beieren en in grote delen van Zwitserland komt het wel tot enkele buien, maar krijgt de zon meer ruimte en blijft het vaker droog. In München, Bazel en Genève is het dan ook aangenaam vakantieweer met zonnige perioden en circa 25-28 graden.

  Ook het noorden van Italië en delen van Kroatië hebben de komende dagen met buien te maken, maar daar verdwijnt de wisselvalligheid na het weekend. In de Alpen blijft het ook na het weekend nog wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. Ondanks de wisselvalligheid is het zeker niet koud en de temperatuur komt op veel plaatsen ruim boven 25 graden.

  Foto: Adobe Stock / dariu

  Warm en zonnig zomerweer in Zuid-Europa

  De komende tijd hebben de landen rond de Middellandse Zee te maken met standvastig zomerweer. De zon maakt overuren en op veel plaatsen komt de temperatuur overdag ruim boven 30 graden. De meeste hitte is te vinden op het Iberisch Schiereiland. In het binnenland van Portugal, maar zeker in Spanje gaan de maxima in de middag richting de 40 graden. In Andalusië is het snikheet met temperaturen van 41 graden in Córdoba.

  In de kustgebieden is het een stuk aangenamer door de verfrissende wind van zee. Op veel plaatsen langs de Spaanse, Franse en Italiaanse kust van de Middellandse Zee wordt het 30-33 graden. Aan de Portugese kust is het een paar graden koeler met maxima van 25-30 graden. Het is heerlijk weer om op het strand te liggen of eropuit te trekken, maar smeer je wel goed in! De zonkracht is namelijk zeer hoog, waardoor een onbeschermde huid binnen 10 minuten al kan verbranden.

  Ook in Griekenland speelt de wind een belangrijke rol in het weerbeeld. In de Egeïsche Zee steekt dagelijks een stevige noordenwind op en zeker in de heuvels en bergen kan de wind soms flink doorblazen. Op de Griekse eilanden komt de temperatuur daardoor uit op 30-33 graden. Op het vasteland is de wind minder van betekenis en daar is het ook een stuk heter met maxima van 34 à 35 graden. Komende week stijgt de temperatuur in Athene zelfs richting 37 graden.

  Blijf op de hoogte van het vakantieweer in Europa via Weerbericht Europa

  Hoofdfoto: Adobe Stock / Олександр Луценко

  Door: Yannick Damen