Dit weer kan je verwachten in de herfstvakantie

27 oktober 2021, 13:13

Volgende week is het weer herfstvakantie. De vakantie begint met het verzetten van de klok, want zondag gaat ook het winteruur weer in. Om 3:00 uur wordt de klok een uur teruggezet. Het weerbeeld in de vakantieweek ziet er wisselvallig uit. De details lees je in dit artikel.

Het weer in de herfstvakantie kan het best worden omschreven als wisselvallig. Na een aantal droge, vrij zonnige en ook (zeer) zachte dagen met temperaturen op veel plaatsen tot 18 graden, neemt later op vrijdag de bewolking en de kans op regen vanaf het westen toe.

Zaterdag trekken buien over het land, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Met temperaturen van 13 tot 17 graden is het een fractie minder warm dan de dagen voor het weekend. Nadat we in de nacht naar zondag de klok een uur terug hebben gezet is het zondag overwegend bewolkt en valt af en toe regen. Vooral later op de dag wordt de neerslag intenser. Koud is het niet met 14 graden in Hoog-België en 17, lokaal 18 elders.

herfstverkleuring

Foto: Ben Saanen

Volgende week aanhoudend wisselvallig en geleidelijk minder zacht

Ook na het weekend blijft het wisselvallig herfstweer met elke dag wel kans op regen of enkele buien. Toch zijn er ook droge momenten met zonneschijn en dan is het prima weer voor een lekkere herfstwandeling of fietstocht. Voordat je de deur uitgaat kan je het best onze radar in de gaten houden. Zo weet je precies of je droog blijft, of dat de paraplu mee moet worden genomen.

De temperatuur stijgt maandag, als iedereen vrij is vanwege Allerheiligen, naar 11 graden in Hoog-België en naar 14, lokaal 15 graden elders. De dagen daarna gaat het kwik geleidelijk omlaag en later in de week is het op veel plaatsen niet warmer dan 10 of 11 graden. In de hogere delen van het land is het dan niet warmer dan 6 tot 8 graden.

De details van het weer in ons land lees je in het uitgebreide weerbericht

Zeer wisselvallig in het zuiden van Europa

In het Middellandse Zeegebied ziet het weerbeeld er volgende week niet veel beter uit. De bewolking overheerst en er valt van tijd tot tijd regen. Vrijdag neemt in Spanje en Portugal de kans op regen duidelijk toe en ook in het weekend regent het flink. Het regengebied trekt oostwaarts door het Middellandse Zeegebied en bereikt maandag Italië. In het zuiden van Italië en dan vooral op Sicilië is het sowieso de eerste dagen al kletsnat door een rondtollend neerslaggebied. Lokaal is deze dagen al meer dan 200 millimeter gevallen.

Later volgende week neemt de wisselvalligheid in Griekenland toe, maar dan wordt het juist in Spanje en Portugal weer droog met geregeld zon. Ook dichter bij huis is het komende week wisselvallig, want ook in de ons omringende landen valt van tijd tot tijd regen of komt het tot enkele buien. Details voor het weer buiten onze landsgrenzen vind je hier.

Foto: Toon Boons

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook