Veel wind tijdens de start van de Formule 1 in Bahrein

27 februari 2024, 11:30

Sport
Max Verstappen tijdens de testdagen in Bahrein, 21 februari 2024. Foto: (red bull content pool / Mark Thompson/ Getty Images)

Vorige week vonden tijdens de testdagen was het zonovergoten op het Bahrein International Circuit. Komend weekend staat de eerste race op het programma van het nieuwe seizoen. Of de coureurs wederom kunnen rekenen op veel zon lees je in dit artikel.

Donderdag beginnen de vrije trainingen en op vrijdag zal de eerste kwalificatie plaatsvinden. Zaterdag volgt de race en weten we wie de eerste etappewinnaar van het nieuwe seizoen is.

Bahrein kent een woestijnklimaat en in de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden ook zeker geen uitzondering. Dit is ook één van de redenen dat deze race niet middenin het seizoen, tijdens de zomermaanden, plaatsvindt. Eind februari liggen de maxima doorgaans op ruim 20 graden, maar ook zomerse waarden komen dan al regelmatig voor. Bahrein is een eiland gelegen in de Perzische Golf waardoor er veel wind kan staan. Neerslag valt er nauwelijks.

Zonnig en warm, veel wind

Donderdag en vrijdag, tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie, is het weerbeeld zeer constant. De dagen verlopen droog en zonovergoten bij maxima die uitkomen op ruim 20 graden. Dat zijn aangename temperaturen, maar er staat wel veel wind. Tijdens de start van de vrije trainingen op donderdag staat er een stevige bries vanaf zee met veelal windkracht 5, mogelijk zelfs tippend aan windkracht 6. Deze zal zorgen voor enige verkoeling. Ook vrijdagochtend is er nog een stevige wind aanwezig. In de loop van vrijdag neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Weer in Bahrein tijdens de eerste race van het nieuwe seizoen.
Weer in Bahrein tijdens de eerste race van het nieuwe seizoen.

Rustiger tijdens racedag

Zaterdag is de dag van de race en ook dan is het droog en veelal zonovergoten. Er tekken mogelijk enkele sluierwolken over het circuit, maar die zullen de zon nauwelijks afschermen. De wind houdt zich een stuk rustiger dan de dagen ervoor. Er staat een zwakke wind uit het noordwesten. Met een graad of 21 en veel zon kan het zomers aanvoelen.

Voor de toeschouwers op de tribune is insmeren geen overbodige luxe. De zonkracht is met UV-index 8 hier al erg sterk. Onbeschermd kan je huid dan al binnen 10 minuten verbranden. Ter vergelijking: in Nederland halen we in de zomermaanden op een zonnige dag UV-index 7.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht