Meteovista
Meteovista

  Tweede helft hemelvaartsweekend zomers warm

  Aangemaakt: 29 mei 2019, 08:48 uur

  Het hemelvaartsweekend begint morgen regenachtig en overwegend bewolkt, maar geleidelijk verandert het weerbeeld. De temperatuur loopt op. In het weekend is het vrij zonnig en is het in bijna het hele land zomers warm. Zondag kan het lokaal zelfs 30 graden worden!

  Hemelvaartsdag start met veel bewolking regenachtige perioden. De zon laat zich in de voormiddag weinig zien. In de namiddag wordt het vanaf het westen droger met opklaringen. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit het zuidwesten. De temperatuur stijgt naar 16-17 graden in de Oostkantons en naar 18 graden aan zee. In het centrum en de Kempen wordt het 19-20 graden.

  Vrijdag al wat warmer

  Vrijdag kan de regenjas of paraplu waarschijnlijk opgeborgen blijven, want het belooft een droge dag te worden. In de voormiddag is er veel bewolking en kan de zon slechts af en toe doorbreken. In de namiddag is er een afwisseling van wolkenvelden en zon. De temperatuur stijgt in de Ardennen en Hoge Venen en ook aan zee naar 19-20 graden. Elders liggen de maxima tussen de 20 en 24 graden met de hoogste temperaturen in de Kempen.

  Zonnige en warme zaterdag

  Zaterdag wordt het zomers met zonnige perioden en hoge temperaturen. In het binnenland wordt het op veel plaatsen 25-27 graden. In Limburg kan het zelfs 28 graden worden. In de Ardennen en vlak aan zee blijft de temperatuur met 23-25 graden iets achter.

  Zomerse warmte op zondag

  Ook zondag is het zomers, maar wel is de weersverwachting wat onzeker. Met een groot deel van de dag veel zon kan het nog warmer worden dan zaterdag. In het binnenland is dan 30 graden mogelijk. Er is echter ook kans dat er al vrij snel veel bewolking is met een aantal buien. In dit scenario wordt het 22-26 graden.

  Hoge zonkracht en hooikoortsklachten

  Met het mooie zomerse weer is het verstandig om je regelmatig in te smeren. De UV-index komt in het weekend uit op 6-7, waardoor je gemakkelijk kunt verbranden. De onbeschermde huid kan al binnen 15 minuten rood kleuren.

  Voor hooikoortspatiënten is het extra opletten. Door het warme zomerse weer wordt een sterke toename van het aantal pollen in de lucht verwacht. Vooral mensen die allergisch zijn voor het pollen van grassen zullen klachten ondervinden, omdat veel grassoorten momenteel aan het bloeien zijn.

  Door: Marlotte van der Heiden