Meteovista
Meteovista
  Goed weer voor buitenactiviteiten

  Weekendweer: goed weer voor buitenactiviteiten

  Aangemaakt: 03 dec 2020, 13:11 uur

  Dit weekend is het heerlijk weer om naar buiten te gaan. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af, met de meeste bewolking in het oosten. De temperaturen zijn met 3 tot 6 graden vrij normaal voor begin december. In het oosten stijgt zondagavond en in de nacht naar maandag de neerslagkans. In de Ardennen wordt sneeuw verwacht. 

  De werkweek eindigt vrijdagmiddag op de meeste plaatsen droog en daarbij schijnt de zon flink. Aan de kust en ten zuiden van Samber en Maas is nog wel kans op een bui. Over het oosten trekken bovendien veel wolkenvelden. Het is een vrij zachte dag met maxima van 7 à 8 graden in Laag-België en in 3-5 graden in de Hoge Venen. Er waait een matige, aan de kust krachtige, zuidelijke wind.

  In de nacht naar zaterdag neemt de wind af en is het vrij helder. Het koelt af naar waarden rond het vriespunt.

  Prima weer voor buitenactiviteiten zaterdag

  Zaterdag belooft een lekkere dag te worden om er op uit te trekken. Het blijft droog en er is een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. De meeste bewolking is waarschijnlijk voor het oosten van het land. Het wordt maximaal 5 à 6 graden en dat is heel normaal voor begin december. Zoals gebruikelijk is het in de hogere delen van het land kouder met temperaturen van 2 à 3 graden.

  In de nacht van zaterdag op zondag zijn er brede opklaringen en komt het op grote schaal tot lichte vorst. Glad wordt het daardoor niet, omdat de wegen droog zijn. Alleen een enkele brug zou glibberig kunnen worden door rijpvorming.

  Foto: AdobeStock / Trixcis

  Foto: AdobeStock / Trixcis

  Zondag van vorst naar sneeuw in de Ardennen

  Zondagochtend kunnen we eerst nog zonnige perioden verwachten, maar vanuit het oosten breiden wolkenvelden zich later in de ochtend en middag uit over het land. Mogelijk blijft het in het westen nog de hele dag behoorlijk zonnig. Het wordt 4 à 5 graden en er waait slechts een zwakke oosten- tot zuidoostenwind. In de Ardennen wordt het opnieuw een graad of 2.

  In de loop van de avond en in de nacht naar maandag stijgt in het oosten de kans op neerslag. Met temperaturen die dalen tot rond het vriespunt betekent dit smeltende sneeuw of sneeuw. Als de regen verder naar het centrum en naar de Kempen trekt is ook daar een vlokje sneeuw mogelijk, maar wanneer de neerslagintensiteit laag is valt waarschijnlijk gewoon regen. De kans is ook aanwezig dat alleen in de Ardennen neerslag volgt.

  Neemt de kans op sneeuwvlokken na het weekend toe of juist niet? Dat lees je in ons weerbericht.

  Hoofdfoto: AdobeStock / Vitali

  Door: Jaco van Wezel