Weekverwachting: na woensdag vrijwel droog

03 juni 2024, 09:10

Weekverwachting
Meisje in de bloemen in juni. Foto: Ben Saanen.

Juni is duidelijk te koel begonnen in ons land en dat blijft voorlopig nog zo. Deze week liggen de maxima tussen 15 en 20 graden, maar er is een duidelijke weersverbetering onderweg. Vanaf donderdag blijft het namelijk een aantal dagen meest droog met vrij veel ruimte voor de zon.

Dat is de eerste dagen nog niet het geval. Vanmiddag en vanavond is het tamelijk grijs zomerweer met verspreid over ons land wat licht gespetter, maar veel neerslag wordt niet verwacht. De temperatuur komt aan zee en in de Hoge Venen niet veel hoger uit dan een graad of 15. Langs de grens met Nederland is lokaal een graad of 18 mogelijk. De noordenwind maakt het gevoelsmatig nog wat frisser.

Dinsdag enkele actieve buien

Dinsdag komt de zon vaker tevoorschijn dan de voorgaande dagen en aanvankelijk blijft het op de meeste plaatsen droog. Vroeg in de middag trekt een gebied met buien het westen van ons land binnen en deze zone verplaatst zich ’s middags stilaan in oostelijke richting. In de Kempen en Limburg kan hierbij lokaal onweer voorkomen. Voor die buien uit kan het landinwaarts lokaal 21 graden worden, elders liggen de maxima rond 18 graden.

Na passage van de buien steekt een matige zuidwestenwind op en dan daalt de temperatuur ook weer een aantal graden. ’s Avonds is het een graad of 14, maar dan blijft het wel een tijdje overwegend droog met zonnige perioden. Vervolgens trekt in de nacht naar woensdag een nieuw buiengebied over ons land.

Woensdag verschillen

Woensdag is er een duidelijke tweedeling te herkennen tussen west en oost. Buien blijven waarschijnlijk nog lange tijd ‘slepen’ over het noorden en oosten met daar lokaal flink wat neerslag: her en der is meer dan 10 mm mogelijk. In de kustgebieden blijft het overwegend droog en daar breekt de zon spoedig flink door: woensdag namiddag en avond verlopen daar zelfs meest zonnig. De middagtemperatuur komt uit rond 15 graden in de Hoge Venen én aan zee tot maximaal 18 graden in het centrum van ons land. Het blijft dus koel voor begin juni, want de gemiddelde middagtemperatuur voor begin juni ligt iets boven de 20 graden.

Vanaf donderdag droog

Vanaf donderdag volgen enkele droge dagen in België met meer zonneschijn. Daarbij blijven we wel te maken houden met een westelijke tot noordwestelijke wind, die voor de aanvoer van frisse lucht zorgt. In de kustgebieden ligt de middagtemperatuur dagelijks tussen 16 en 18 graden, landinwaarts kan het kwik af en toe tippen aan de grens van 20 graden.

Wat wel gaat opvallen zijn de koudere nachten. Later deze week kan het onder invloed van brede opklaringen en minder wind soms flink afkoelen. In de Oostkantons zijn richting het weekend minima rond 5 graden mogelijk: zeer lokaal kan het kwik aan de grond zelfs even dichtbij het vriespunt geraken. Daarbij ontstaat onder rustige omstandigheden af en toe ook wat nevel of mist. Een lange stabiele en warme periode zit er voorlopig nog niet in.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht