Zuidoost-Azië: hittegolf duurt voort

30 april 2024, 09:00

Hitte
Hittegolf in Zuidoost-Azië, foto via ANP: Ted ALJIBE / AFP

De hittegolf in Zuidoost-Azië houdt ook deze week aan. In de hele regio zijn temperaturen van 40 graden geen uitzondering. Autoriteiten hebben een reeks gezondheidswaarschuwingen afgegeven vanwege de verpletterende hitte.

Op de Filipijnen zijn scholen gesloten en waarschuwen de autoriteiten voor overbelasting van het elektriciteitsnet. Het ministerie van Onderwijs heeft de lessen op openbare scholen voor twee dagen opgeschort. De verwachting is dat de temperaturen in de Filipijnen de komende drie dagen de 37 graden zullen bereiken, waarbij de gevoelstemperatuur kan oplopen tot 45 graden. Dat maakt lesgeven haast onmogelijk door de overvolle klaslokalen en ontbrekende airconditioning.

De hittegolf zet ook de stroomvoorziening op het hoofdeiland Luzon, dat goed is voor driekwart van de economische productie, onder druk. De reserves worden kleiner nadat eerder deze maand dertien elektriciteitscentrales waren gesloten.

Thailand

In Thailand wordt voorspeld dat de temperatuur in Bangkok en de centrale en noordelijke regio's van het land de 40 graden zal overschrijden, waarbij het meteorologisch agentschap mensen adviseert om niet voor langere tijd buiten te zijn.

Ook in Thailand is het al dagen zeer warm. De temperaturen stegen op 22 april tot 44,2 graden in de noordelijke stad Lampang. Maandag liet de meteorologische dienst weten te verwachten dat de extreme hitte deze week zal aanhouden.

De afgelopen maand zijn dertig mensen overleden aan een hitteberoerte, zo blijkt uit gegevens van het Thaise ministerie van Volksgezondheid.

Vietnam

De maximumtemperaturen in verschillende delen van Noord- en Midden-Vietnam varieerden zondag van 40,2 tot 44,0 graden volgens de nationale weerdienst. Pas woensdag wordt het daar koeler. Het Vietnamese staatselektriciteitsbedrijf heeft er bij de bevolking op aangedrongen de airconditioningsystemen niet te overbelasten. Het elektriciteitsverbruik heeft de afgelopen dagen recordhoogten bereikt.

De meteorologische afdeling van Maleisië heeft zondag waarschuwingen voor warm weer afgegeven voor zestien gebieden waar gedurende drie opeenvolgende dagen temperaturen tussen 35 en 40 graden zijn geregistreerd.

Singapore

In de naburige stadstaat Singapore zei de meteorologische dienst dat de temperaturen in het land in 2024 hoger zouden kunnen stijgen dan vorig jaar, het vierde warmste jaar in Singapore sinds het begin van de metingen in 1929. De warmste geregistreerde dag was 13 mei vorig jaar, toen de hoogste dagelijkse maximumtemperatuur 37 graden Celsius bereikte.

Sinds vorige maand hebben sommige scholen de regels voor uniformen versoepeld, zodat leerlingen tijdens de aanhoudende hitte comfortabelere kleding voor lichamelijke opvoeding kunnen dragen.

India

De hittegolf in India heeft slachtoffers geëist. In de Zuid-Indiase deelstaat Kerala zijn ten minste twee mensen omgekomen als gevolg van een mogelijke hitteberoerte, zo meldden lokale media maandag. In grote delen van India is het recordwarm.

Een 90-jarige vrouw en een 53-jarige man zijn zondag in Kerala overleden. Het was toen 41,9 graden, bijna 5,5 graden warmer dan gebruikelijk. In heel Kerala zijn de temperaturen hoger dan normaal. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd voor de hitte en de bevolking opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Indonesië

Ondertussen zorgen de warmere temperaturen in Indonesië voor een stijging van het aantal gevallen van knokkelkoorts, een door muggen overgedragen infectie, waarbij het aantal gevallen ruim is verdubbeld van 15.000 een jaar eerder naar 35.000, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Het weerpatroon van El Niño heeft het droge seizoen verlengd en hogere temperaturen hebben de levenscyclus van muggen versneld, vertelde woordvoerder Siti Nadia Tarmizi van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid aan staatspersbureau Antara.

Lees al ons nieuws over hitte.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht