Weekend weer: rustige en vrij koude start van 2021

31 december 2020, 11:21

weerfotoMW1-e1609409988141
weerfotoMW1-e1609409988141
weerfotoMW1-e1609409988141

Het weerbeeld ziet er de eerste dagen van 2021 rustig en vrij koud uit. Er zijn wolkenvelden, maar de zon schijnt ook van tijd tot tijd. In het westen is kans op een bui, elders blijft het droog. Later op zondag stijgt in het oosten de kans op (smeltende) sneeuw.

Op deze Oudejaarsdag zijn er wolkenvelden en vooral in de oostelijke helft van het land valt (smeltende) sneeuw. In de hogere delen valt 5 tot 10 centimeter. Elders is kans op wat lichte regen, maar in het westen is het meest droog en schijnt af en toe de zon. De temperatuur stijgt naar 3-4 graden, maar in de hogere delen is het rond of iets boven het vriespunt. Door sneeuw is het dan ook plaatselijk glad.

Tijdens de jaarwisseling is het overwegend bewolkt. In de Oostkantons is nog altijd kans op (smeltende) sneeuw. Elders is het meest droog, maar aan de kust komen buien voor. De temperatuur ligt rond het vriespunt.

Nieuwjaarsdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Langs de kust is kans op een bui, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De temperatuur stijgt naar 3 tot 5 graden. In de Ardennen en Hoge Venen liggen de maxima rond het vriespunt.

Zondag vanuit het oosten (natte) sneeuw

In het eerste weekend van 2021 is het zaterdag op droog. De bewolking overheerst en er is kans op (hardnekkige) mist. Toch kan vooral in de middag de zon regionaal doorbreken. De temperatuur stijgt naar 0 tot 5 graden met de hoogste temperaturen in het westen.

Na een nacht met landinwaarts lichte vorst is het zondag overwegend bewolkt. In het westen kan eerst de zon nog even schijnen, maar vanuit het oosten wordt de bewolking dikker en aan het eind van de middag en zondagavond stijgt landinwaarts de kans op (natte) sneeuw. De temperatuur stijgt naar 1-3 graden, in de hogere delen blijft het licht vriezen.

Licht winters in de eerste week

Volgende week is het licht winters met af en toe wat neerslag en vooral landinwaarts kan dit (natte) sneeuw zijn. In de nachten vriest het tijdens opklaringen licht, maar in bewolkte nachten vriest het nauwelijks. Overdag is het maximaal 1 tot 3 graden. Daarmee start het nieuwe jaar vrij koud.

Foto: Marc Van Wezemael

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht