Dit wordt het weer tijdens de Pinksterdagen

13 mei 2024, 12:50

Feestdagen
Het weer tijdens Pinksteren is wisselvallig met talrijke buien en ook veel wind. Foto: José Mulder

Na enkele warme en zonnige dagen verloopt de rest van deze week behoorlijk wisselvallig. Dagelijks vallen buien en de temperatuur gaat daarbij langzaam omlaag. Hoe verloopt het pinksterweekend daarna?

Dinsdagmiddag zijn nog temperaturen mogelijk van plaatselijk 24-25 graden, zeker langs de grens met Nederland. Later in de middag neemt het risico op enkele stevige buien wel toe en daarbij komt lokaal ook onweer voor. Verder waait het vrij stevig uit een zuidoostelijke richting.

Woensdag, donderdag en vrijdag staan vervolgens in het teken van volop buien en soms flink wat neerslag. De maxima zakken weg naar hooguit 19 of 20 graden. Meer details over het weer tijdens de dagen voor Pinksteren lees je in onze weekverwachting.

Vrij hoge zonkracht

Dat de dagen in aanloop naar Pinksteren vrij fris en wisselend verlopen wil niet zeggen dat je niet kan verbranden. De temperatuur heeft namelijk niets te maken met de zonkracht. Smeer je dus ook deze dagen goed in als je enige tijd in de zon doorbrengt. De zon is met zonkracht 6 behoorlijk fel. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 25 tot 30 minuten beginnen met verbranden.

Lees ook: de kracht van de zon

Pinksteren dit jaar buiig?

Zondag, Eerste Pinksterdag is de verwachting in temperatuur nog vrij onzeker. Mogelijk stijgt de temperatuur in het binnenland naar waarden van 22 of 23 graden, maar er is ook een kans dat de temperatuur een stuk lager uitkomt. Veel is afhankelijk van de hoeveelheid buien. Vlak aan zee wordt het niet veel warmer dan hooguit 20 graden. Verder lijken vooral tijdens de middag en avond buien voor te komen. De wind houdt zich over het algemeen wel rustig met kracht 2 tot 4.

Op Tweede Pinksterdag is de onzekerheid in temperatuur eveneens vrij groot. Dit komt omdat ons land zich momenteel in de buurt van warme lucht vanuit het zuiden en veel frissere lucht in het noorden bevindt. Er zijn enkele weerkaarten die de temperatuur tot lokaal circa 24 graden laten oplopen. In veel andere scenario's is het 's middags 19 tot 22 graden. Waarschijnlijk blijft België wel aan de wisselvallige kant liggen met dus een grote kans op buien en lokaal ook onweer. De wind draait geleidelijk naar zuid tot zuidoost en blijft hooguit zwak of matig van kracht.

Voorlopige conclusie

Zonnige en warme pinksterdagen lijken dit jaar niet aan de orde, maar het weerbeeld wordt ook vrijwel zeker niet totaal verregend. Het lijkt momenteel op licht wisselvallig lenteweer uit te draaien met temperaturen die iets boven normaal voor half mei uitkomen. De komende dagen volgen nog enkele updates, dus blijf het volgen!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht