Zo wisselvallig wordt het dit pinksterweekend

16 mei 2024, 15:00

Feestdagen
Een Spotvogel zingt zijn lied. Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Er staat weer een lang weekend op het programma. Dan is het natuurlijk wel zo lekker als jij aangenaam buitenweer voorgeschoteld krijgt, als je van plan bent om er lekker op uit te trekken. Of dit ook in de verwachting zit lees je in dit extra lange weekendweerbericht.

Vandaag en morgen is het ronduit wisselvallig lenteweer in het land. Deze donderdag trekken enkele buien over het land. De buien kunnen lokaal pittig uitpakken met kans op onweer en veel regen in een korte tijd. Tussen de buien door komen wel nog droge momenten voor waarbij de zon schijnt.

Dat is op vrijdag niet meer het geval. Het is dan de hele dag bewolkt en gedurende de dag trekt vanaf Duitsland een grootschalig regengebied over het land. In bijna heel het land gaat het een geurime tijd regen. De meeste neerslag wordt verwacht in het noorden van het land. Lokaal kan hier tot en met vrijdagavond ruim 50 mm regen vallen. Alle details over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Ook zaterdag nog wisselvallig

Op de eerste dag van het lange pinksterweekend moeten we nog rekening houden met wisselvallig lenteweer. Zo slecht als de dagen ervoor wordt het niet, maar verspreid over het land kunnen wederom enkele buien vallen. Lokaal is hierbij kans op een enkele klap onweer. Helemaal nat verloopt de dag zeker niet en er zijn ook flink wat droge momenten waarbij de zon schijnt. Bij een meest matige wind uit het westen loopt de temperatuur op naar 16 of 17 graden in de Ardennen en vlak aan zee tot lokaal 20 graden in De Kempen.

In de nacht naar zondag is het op, een lokale bui na, op de meeste plaatsen droog. In opklaringsgebieden kan mist ontstaan. Bij weinig wind koelt het af naar 9 tot 12 graden.

Iets beter weer tijdens de Pinksterdagen

Tijdens de Pinksterdagen ziet het er wat betreft de neerslagkansen iets gunstiger uit. Helemaal droog blijft waarschijnlijk niet, want zowel op eerste- als op tweede pinksterdag blijven lokaal enkele buien mogelijk. De droge en zonnige momenten zijn echter al een stuk talrijker dan de dagen daarvoor en als het zonnetje even schijnt is het al snel prima buitenweer! Aan de temperatuur verandert weinig. Mogelijk wordt het een graadje warmer dan op zaterdag, maar omdat er weinig wind staat kan het tijdens zonnige momenten voor het gevoel best warm aanvoelen.

Piek hooikoortsseizoen en hoge zonkracht

Heb jij last van hooikoorts? Dan kun je dit weekend flink wat overlast verwachten. Tijdens buien kan de lucht tijdelijk schoon gespoeld worden, maar zodra het even droog is kan de pollenproductie razendsnel toenemen. De piek van het graspollenseizoen begint nu en dat is periode waarin de meeste mensen klachten ondervinden.

Daarnaast is de zonkracht dit lange pinksterweekend iets om mee rekening te houden. Er is sprake van zonkracht 5 en dan kan een onbeschermde huid tijdens zonnige momenten binnen 20-40 minuten verbranden. Insmeren is dan ook zeker aan te raden als jij naar buiten gaat. De zon is midden op de dag, tussen 11 en 16 uur het felst. In het uur daarvoor en daarna kun je ook verbranden, maar minder snel.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht