Weekendweer: behoorlijk koude nachten op komst

04 maart 2021, 14:13

Na het lenteachtige weer dat we eerder deze week hebben gehad, wordt het dit weekend behoorlijk koud. In de nachten kan het namelijk 2 tot 6 graden vriezen. Overdag schijnt de zon volop en dan loopt de temperatuur op naar 5-8 graden. Daarbij blijft het droog en schijnt de zon volop.

Dit weekend merken we echt dat het nog maar begin maart is. Hoewel de zon al flink aan kracht wint en het overdag goed opwarmt, kan het ’s nachts nog steeds hard afkoelen. Dit weekend staat er weinig wind en dat helpt de nachtelijke temperatuurdaling een handje. Zowel in de nacht van vrijdag op zaterdag als de nacht van zaterdag op zondag vriest het in het hele land. In Vlaanderen komen de minima uit tussen -2 en -6 graden. Daarbij zijn de laagste temperaturen voor de Kempen. Nog kouder wordt het in de Ardense dalen, waar het lokaal bijna 10 graden kan vriezen. Plaatselijk kunnen mistbanken ontstaan, maar dit ochtendgrijs verdwijnt na het opkomen van de zon vrij snel.

Prima weer om buiten te zijn

De nacht en vroege ochtend verlopen dit weekend dus koud, maar overdag is het zalig weer om naar buiten te gaan. Het blijft namelijk droog en de zon schijnt op enkele stapelwolken na volop. In Laag- en Midden-België wordt het beide weekenddagen 7 à 8 graden. In de Ardennen stijgt het kwik naar 5-7 graden. Omdat er weinig wind staat, voelt het in de zon een stuk warmer aan. Op zondag krijgt het uiterste noorden wel met wat meer wolkenvelden te maken die vanaf Nederland ons land in komen. Hoe zuidelijker je zit, hoe meer zon je krijgt.

Zonnige aanloop naar het weekend

Deze vrijdag breekt vanaf het noorden de zon vrij gauw door, al kan het in het zuidoosten nog tot in de namiddag overwegend bewolkt blijven. Het wordt 3-7 graden, maar door de matige wind voelt het wel een paar graden kouder aan.

Na het weekend wordt het heel ander weer. De kans op regen neemt toe en vooral woensdag en donderdag kan het behoorlijk nat en winderig zijn. Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Ben Saanen

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook