Sommige beestje die in Zuid-Europa voorkomen kunnen flinke overlast veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan je levensbedreigend ziek worden van dieren waar je dat niet direct van verwacht. We hebben vijf nare beestjes voor je op een rij gezet.

Muggen
In het algemeen zijn muggen in Zuid-Europa net zo hinderlijk als de muggen in eigen land. Er kleeft echter een extra risico aan muggenbeten in Zuid-Europa. Een heel klein risico, maar wel een gevaarlijke. De kans dat een mug in de landen rond de Middellandse Zee een besmettelijke ziekte kan overdragen is iets groter dan bij ons. Dit geldt voor ziektes als malaria, zika en het westnijlvirus. Zo was er in 2024 een uitbraak van het westnijlvirus in het zuiden van Spanje, veroorzaakt door muggen. Verspreiding van de mug wordt hier inmiddels bestreden en ook wordt het percentage van muggen met overdraagbare ziektes gemonitord.
Heb jij ook last van dat irritante gezoem om je hoofd als je wilt slapen? Lees dan deze tips om lekker te slapen.

Kakkerlakken
Kakkerlakken kunnen zeer hinderlijk zijn op vakantie, zeker in grote aantallen. Ze komen ook in België voor, maar in warmere gebieden zijn ze doorgaans talrijker en groter. Ze zijn moeilijk te bestrijden en planten zich snel voort, vooral in gebieden waar veel voedsel aanwezig is zoals steden. In juni 2025 was bijvoorbeeld in Rome spraken van een kakkerlakkenplaag.

Indirect kan je flink ziek worden van een kakkerlak. Ze laten namelijk via speeksel en uitwerpselen bacteriën achter op oppervlakten en voedsel. Dit kunnen bijvoorbeeld bacteriën zijn die salmonella of een E.coli-infectie kunnen veroorzaken.
Zandvliegen
Zandvliegen zijn kleine steekvliegen die bijten en een heel klein beetje bloed drinken. Als je gebeten bent door zandvliegen houd je hier sowieso een aantal dagen flinke jeuk aan over.
Sommige ondersoorten van deze zandvliegen kunnen de ziekte leishmaniasis overbrengen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet en kan via zandvliegen van honden of knaagdieren, zoals ratten, naar mensen worden overgebracht. Symptomen kunnen soms pas maanden na infectie verschijnen en in enkele gevallen kan deze ziekte zelfs dodelijk zijn.
Leishmaniasis wordt in Nederland het meest vastgesteld bij honden die mee zijn geweest op reis naar Zuid-Europa of honden die afkomstig zijn uit deze landen. Zandvliegen die deze ziekte kunnen veroorzaken komen in het hele Middellandse Zeegebied voor.
De reuzenteek
De Hyalomma-teek, vaak reuzenteek genoemd, is ook wel eens in België aangetroffen, maar de winters zijn hier te koud om zich te vestigen. In Zuid-Europa komt deze reuzenteek op veel plaatsen voor en vooral op de Balkan op grote schaal. Ze voeden zich met bloed van zoogdieren en worden veel aangetroffen op koeien, reeën en paarden.
De reuzenteek kan het Krim-congovirus overdragen naar de mens. In Europa gaat dit om slechts enkele brekende gevallen per jaar. Dit virus kan bij de mens tot een ernstig ziektebeeld leiden.
Het Portugees oorlogschip
Dit bijzondere dier is geen kwal, maar een kolonie van honderden poliepen die samenwerken. Het heeft tentakels die tot 50 meter lang kunnen zijn en waarmee een prooi kan worden verlamd door gif. Voor een mens is dit gif niet direct dodelijk, maar wel zeer pijnlijk. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen of een shock en daardoor is kans op verdrinking. Raak ook een aangespoeld en dood exemplaar op het strand niet aan. De tentakels en het gif blijven nog lang werkzaam.
Ondanks zijn naam vinden we het Portugees oorlogschip zeker niet alleen in de wateren rond Portugal. Hij komt overal ter wereld voor waar het zeewater grote delen van het jaar warmer is dan 18 graden. Je kan hem dus is het hele Middellandse Zeegebied tegenkomen, maar ook in de oceanen en bijvoorbeeld de Caraïbische Zee. De Noordzee is te koud voor dit dier. Ook in de Golf van Biskaje (het water ten noorden van Spanje en ten westen van Frankrijk) is de temperatuur van het zeewater maandenlang lager dan 18 graden en komt het Portugees oorlogschip normaalgesproken niet voor.