Ergste droogte in Catalonië in decennia

05 april 2023, 13:40

Droogte
Hevige droogte in Catalonië. Foto: ANP/EPA/ROBIN TOWNSEND

Catalonië kampt met de ergste droogte in jaren. Zo is het water in het Sau-waterreservoir in de Spaanse regio inmiddels gedaald tot minder dan 10 procent van de capaciteit.

Catalonië in het noordoosten van Spanje heeft al tweeënhalf jaar geen regen gezien. "Dit is een zeer kritieke situatie", zegt Samuel Reyes van het Catalaanse wateragentschap tegen de BBC. "Deze droogte in Catalonië is een marathon. De zorg is dat we niet voor twee jaar, maar voor drie of vier jaar op onze hoede zijn."

Het Sau-reservoir ligt op 100 kilometer van Barcelona en voorziet onder meer deze stad al meer dan een halve eeuw van water. Het waterpeil in het Sau-reservoir is de afgelopen maanden echter zo ver gedaald dat de 11e-eeuwse Sant Romà de Sau-kerk, die onder water kwam te staan toen het stuwmeer in 1962 werd aangelegd, weer zichtbaar is.

Watergebruik

Vanwege de droogte heeft de Catalaanse regionale regering het watergebruik in het gebied voor het wassen van auto's en het besproeien van tuinen aan strikte banden gelegd. Ook is het industriële waterverbruik met 15 procent verlaagd.

Hoewel er volgens de autoriteiten op korte termijn geen verdere beperkingen worden ingevoerd wordt er met vrees naar de naderende zomer gekeken. Met de verwachte hoge temperaturen en de extra druk op de watervoorraden door het toerisme bereidt de regio zich voor op het het ergste.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht