In het opwarmende klimaat verwachten we steeds vaker perioden van droogte. Het is daarom verstandig om bij het inrichten van de tuin na te denken over de toekomst. Welke planten kunnen goed tegen droogte?
Naast het aanpassen van de beplanting in de tuin, is het ook handig om over andere maatregelen na te denken. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het verstandig om droogte zoveel mogelijk te voorkomen door regenwater zo lang mogelijk vast te houden.
Een mooie tuin zonder heel vaak te moeten sproeien? Lees hoe je het beste water kan vasthouden in de tuin.

De plek waar de planten staan, is ook van invloed op hoe snel droogte optreedt, met name de bodemsoort. Zo kunnen zandgronden een stuk slechter water vasthouden dan bijvoorbeeld klei. Hierdoor krijgt een tuin op een zandgrond eerder te maken met een uitgedroogde bodem.
Planten uit het zuiden
Om te bepalen welke planten goed tegen droogte kunnen, moeten we eigenlijk kijken naar de landen in het zuiden van Europa rond het Middellandse Zeegebied. De landen daar hebben jaarlijks te maken met lange perioden van droogte. De planten die het daar goed doen, zullen bij ons in de toekomst ook floreren. Denk hierbij aan lavendel, siergrassen of bepaalde soorten palmbomen.
Andere soorten die het tijdens droogte goed doen en die in België al veelvuldig voorkomen, zijn zonnekruid, vlinderstruiken en geraniums. Naast dat deze soorten lang overleven zonder water, zijn ze ook nog eens heel erg goed voor insecten, zoals vlinders en bijen.
Planten met wateropslag
Daarnaast zijn er planten die van nature water vasthouden in hun bladeren en stelen: vetplanten. Deze planten komen oorspronkelijk voor in de tropen en subtropen, zoals steppen en woestijnen, maar ook in bergachtige gebieden. Een bekend voorbeeld hiervan is sedum, wat ook te gebruiken is voor een groen dak.
