Weekendweerbericht: vrij koud met kans op mist en gladheid

07 januari 2021, 11:50

weerfotoMW-e1610016576156

Het is dit weekend vrij koud winterweer. Er is op beide weekenddagen kans op (hardnekkige) mist en op plaatsen waar het mistig blijft wordt het niet warmer dan rond het vriespunt. Daar waar de zon doorbreekt stijgt het kwik naar 2 tot 4 graden. In de hogere delen van het land blijft het vriezen en tijdens brede opklaringen kan het in de nachten daar 5 tot 10 graden vriezen.

Na een (licht) winterse week met vooral in de hogere delen sneeuw, valt vandaag en morgen in de Ardennen opnieuw wat sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas blijft de sneeuw liggen. Boven 400 meter blijft het licht vriezen, elders stijgt het kwik naar 2 tot 5 graden met de hoogste waarden aan de kust.

Kans op (hardnekkige) mist

In het weekend blijft het overwegend droog, maar er is wel kans op (hardnekkige) mist. In de nacht naar zaterdag vriest het op veel plaatsen 1 tot 4 graden. In regio’s met bewolking blijft het kwik nipt boven nul, maar in Hoog-België koelt het af naar -3 tot -6 graden en in opklaringsgebieden en daar waar sneeuw ligt kan het afkoelen tot -10 graden. Daar waar bewolking de overhand houdt, blijft het kwik iets boven nul. Er is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en in Hoog-België ook door sneeuwresten.

Zaterdagochtend is het op veel plaatsen grijs en bewolkt met (hardnekkige) mist. Hier en daar schijnt ook de zon en vooral in de middag breekt op meerdere plaatsen de zon door. Het wordt -2 graden in de Oostkantons en +5 in de Westhoek. Op plaatsen waar het de hele dag grijs en mistig blijft, wordt het niet warmer dan rond of iets boven nul. Er staat weinig wind en het is dan ook prima weer voor een winterwandeling.

Koude nacht

In de nacht naar zondag klaart het regionaal breed op. Daardoor kan het flink afkoelen met minima van 0 tot -2 graden in het westen en -5 tot lokaal -8 graden in het oosten en zuidoosten. Tijdens lang opklaringen kan het in de hogere delen lokaal 10 graden vriezen. Zondag start dan ook koud met op veel plaatsen weer (hardnekkige) mist. Geleidelijk breekt de zon door en in de middag wordt het maximaal 1 tot 4 graden. In de hogere delen blijft het licht vriezen.

Na het weekend neemt de kans op een zachter weertype toe. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 5 en 8 graden en dat zijn waarden die gebruikelijk zijn half januari. De kans op nachtvorst neemt weer af en er valt af en toe regen. Lees de uitgebreide weersverwachting.

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook